Programsorozat

2022.01.07. 15:00

Pénzügyi tudatosság: „Érted a pénzed?”

Egy éven át a pénzügyi tudatosságra nevelték az ózdi fiatalokat.

ÉM

Végéhez közeledik a Magyar Református Szeretetszolgálat pénzügyi tudatosságot elősegítő programsorozata, az „Érted a pénzed?”. A Magyar Nemzeti Bank támogatásával megvalósuló tematikus év célkitűzése volt, hogy az ózdi fiatalok jobban kiismerjék magukat a pénzügyi világban, ezáltal tudatosabban gazdálkodjanak és felelősségteljes döntéseket tudjanak meghozni.
 

Sokféle megközelítésben 
 

Összesen 100 ózdi gyermek pénzügyi tudatosságát hivatott elősegíteni a program, mely 2021. január 1. és december 31. között szakkörös foglalkozásokat és nyári tematikus táborokat is szervezett a családi pénzügyi gazdálkodás témakörére építve, a legjobban teljesítő diákok pedig ösztöndíjban is részesülhettek. 

 

A projekt során olyan hétköznapi témákkal foglalkoztak a szakemberek és a diákok, mint például a háztartás gazdálkodása, családi költségvetés készítése, a családidő-munka-pénz kapcsolata, a megtakarítások szerepe, a bruttó és nettó bér közötti különbség, az adózás szabályai vagy a vállalkozói lét előnyei és hátrányai. Az „Érted a pénzed?” program kezdetén tudásfelmérő kérdőívet töltettek ki a szeretetszolgálat munkatársai a diákokkal, a nyári hónapokban pedig hat turnusban szerveztek háromnapos nyári táborokat a fiatalok számára.

 

 – A tábor első két napján a diákok pénzügyi ismereteinek fejlesztése volt az elsődleges cél, melyhez szakmai mentorok, valamint a „Dobj! Dönts! Válassz!” óriás társasjáték is segítségére volt a fiataloknak. A tábori turnusok zárónapján kikapcsolódásként a Fővárosi Állatkertbe látogattunk el a gyerekekkel – ismertette Bogát Enikő, a program szakmai vezetője. 

 

Szeptembertől 10 alkalomból álló pénzügyi szakkört szerveztek a kiválasztott 24 gyermek számára, akik közül a legjobban teljesítők havi 10 ezer forintos ösztöndíjban is részesültek. A teljes szakkörös csapat ellátogatott novemberben egy jutalomkirándulásra Budapestre, ahol a MoneyGo pénzügyi szabadtéri programon vehettek részt. 

 

A program zárását követően a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai értékelik az év eredményeit, melyek reményeik szerint a fiatalok jövőbeni pénzügyi tudatosságát nagymértékben elősegítették. 
 

(A borítóképen: Nyári tematikus táborokat is szerveztek a fiataloknak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában