Oktatás

2022.01.02. 17:30

Pár hét múlva itt a felvételi

Az idén is két pótfelvételi nap lesz a középiskolákba készülők számára, ha valaki lemaradna az írásbe­liről.

HE

Forrás: MW

Fotós: Imre György

Forrás: MW

Fotós: Imre György

A középiskolába jelentkező diákok valószínűleg nem töltik felhőtlenül a téli szünetet, hiszen arra is gondolniuk kell, hogy pár hét múlva, pontosan január 22-én meg kell írniuk a központi írásbeli felvételit. December 3-áig kellett jelentkezniük az írásbelire azoknak, akik olyan középiskolába jelentkeznek, ahol ilyen megméretést szerveznek. 

 

Mint az elmúlt években, az idén is magyar nyelvből és matematikából kell bizonyítaniuk a nyolcadikos diákoknak, de azoknak is, akik hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba jelentkeznek.

 

Kiválóan lehet gyakorolni az elmúlt évek feladatlapjain, ha már jól megy, érdemes az időt mérni, hiszen csak 45 perc lesz a feladatlap megoldására. A korábbi tesztek az Oktatási Hivatal oldalán találhatók meg. Az írásbelin nem lehet se számológépet, se egyéb segédeszközt használni, úgyhogy gyakorláskor ezt is érdemes figyelembe venni. Ha valakinek esetleg nehezen megy a matek, és nincs segítség, akkor a népszerű videómegosztón jó feladatmegoldó videókat talál.

 

Van választék 

 

Az országban száznál is több gimnázium, szakgimnázium és szakközépiskola közül lehet válogatni a továbbtanulni szándékozóknak. Megyénkben 65 középiskola várja a jelentkezőket.

 

Január második felében 

 

Az állam mellett egyházak, alapítványok és magáncégek is működtetnek oktatási intézményeket, a diákok és a szülők hat- és nyolcosztályos gimnáziumok, hároméves, érettségit nem adó szakközépiskolák, négy évfolyamos gimnáziumok és szakgimnáziumok, nyelvi előkészítős és két tannyelvű iskolák, alternatív módszereket alkalmazó intézmények közül is válogathatnak. 

 

A központi írásbeli felvételi tehát január 22-én délelőtt 10 órakor lesz. 

 

A pótló írásbeli vizsgát január 27-én délután 2 órakor szervezik. Ezen csak azok a diákok vehetnek részt, akik az előző írásbelire alapos ok miatt nem tudtak elmenni. Ahogy idén januárban, 2022 januárjában is lesz egy pluszpótidőpont azoknak, akik a karantén vagy koronavírus-fertőzés miatt az első kettőre nem tudtak elmenni. Ez az időpont február 4-e, délután 2 óra.

 

A továbbiakról 

 

Az eredményekről február 7-éig értesítik a diákokat. A középiskolákba 2022. február 1-éig lehet jelentkezni. A szóbeli vizsgákat február 22-e és március 11-e között tartják. A tanulói adatlapokat március 21–22-én lehet majd módosítani. A felvételről vagy elutasításról 2022. április 29-éig értesítik a diákokat. Ez azonban még messze van. Most az a legfontosabb, hogy minél jobban sikerüljön az írásbeli felvételi, hiszen az eredmény sokat nyom majd a latban.

 

(A borítóképen: Van még idő készülni a felvételire)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában