Síszezon

2022.01.13. 08:30

Nincs tolongás a sípályákon

A korábbi hetek tavaszias időjárása és a hó hiánya miatt nehézkesen indul a síszezon.

UA

Az elmúlt hétvégén már az ország egy részén hullott annyi hó, hogy a téli sportok szerelmesei élvezhessék egy kicsit a telet. A fehér takaró azonban elkerülte megyénket, ami miatt egyelőre sehol nem lehet síelni. Évről évre egyre többen választják a síelést, de számukra egyelőre nem kedvez az időjárás, hiszen a hó és a tartós hideg hiánya síelésre alkalmatlanná teszi a pályákat, bár a Zemplén Kalandparkban elég a tartós hideg is, hogy a hóágyúkat működtetni tudják, ezzel tartós hóréteget biztosítva a pályákon, de ez is időigényes feladat.
 

Nyitásra készülnek 
 

„Jelenleg az 1-es pálya elkészítésére koncentrálunk. A hóágyúk folyamatosan üzemelnek, lövik a havat. Terv szerint hétvégén tudunk majd nyitni. Amint elkészül az 1-es pálya, az erőinket arra fordítjuk, hogy a 2-es pályát is behavazzuk. Sajnos nincs annyi ágyúnk, hogy a két pályát egyszerre tudjuk behavazni” – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Kőrösi Ádám, a Zemplén Kalandpark sportszervezője. 

 

Korábban már decemberben is tudtak üzemelni a sípályák, de a nyitás időpontja egyre jobban tolódik. „Ami tény, hogy általánosságban egyre inkább az jellemző, hogy január közepe felé tudjuk megnyitni a sípályát, mivel a tartós hideg csak ekkorra érkezik meg. A Covid-helyzetnek, ha lehet ezt mondani, volt annyi pozitívuma, hogy a hazai síturizmus meglehetősen felerősödött, és eddig nem tapasztalt számban érkeztek a vendégek a hazai sípályákra. Mi úgy gondoljuk, hogy ez idén sem lesz másképp, és természetesen erre is készülünk”– mondta el Kőrösi Ádám. 

 

Bánkúton rosszabb a helyzet. „Tavalyelőtt nulla üzemnapunk volt, ez azt jelentette, hogy egy nap sem tudtuk üzemeltetni, a sípályánkat a szezonban. Idén bizakodóak vagyunk, de még nem kedvezett az időjárás számunkra. Nekünk nincsenek saját hóágyúink, ezért teljes mértékben a természetnek vagyunk kiszolgáltatva, így csapadékfüggő a pálya nyitása” – nyilatkozta Nagy Norbert, a Bánkúti Síklub szóvivője. „Az oktatásra használt műanyag pályánk sem üzemel még, de ez csak idő kérdése, hiszen már egyre többen érdeklőnek a nyitásról”– tette hozzá.
 

(A borítóképen: Készül a hó a Zemplén Kalandparkban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában