Jegyzet

2022.01.25. 07:02

Múló jelen

Historia est magistra vitae – a történelem az élet tanítómestere. A megfontolásra ajánlott szállóige Cicero gondolata. A kitűnő retorikai adottságokkal megáldott ókori író, filozófus, politikus ennél többről beszélt.

Méhes László

Méhes László

Forrás: ÉM

A szónoklattani munkájából kiragadott idézet ugyanis így hangzik: „A történetírás valóban az idők tanúja, az igazság fénye, az emlékezet élete, az élet tanítómestere, a múlt idők hírnöke.” 

 

Miskolc hosszú távra szóló kulturális stratégiájának tervezete elkészült. Részleteiről mindeddig csak kevesek tudnak. Egyikük, aki olvasta, a város kulturális életének jövőjéről meghirdetett beszélgetésen hiány­érzetének adott hangot. 

 

Míg Miskolc Európa Kulturális Fővárosa-pályázata a kultúra városépítő szerepét hangsúlyozta 2008-ban, a 2022-es munkaanyag említést sem tesz arról, ami azóta meghatározta a város arculatát. 

 

De adós maradt az új irányokat mutató jövőképpel is. Nem szerepel benne például a Barna György-féle népviselet-gyűjtemény, amiről máshol szuperlatívuszokban beszélnek. 

 

A mai tervezet tíz év múlva a múlt idők tanúja lesz. Múlt idők hírnöke. De hogy most, az elfogadása előtti jelenben milyen formában gondoltak a „társadalmasítására”, én nem tudom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában