Háziorvos

2022.01.04. 07:00

Mindig vissza kell hívni a telefonáló betegeket

A járvány kezdete óta nem lehet elérni telefonon több háziorvost, panaszolják a betegek. 

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

A háziorvosoknak biztosítaniuk kell a telefonos vagy online elérhetőségüket a páciensek számára. A beérkező vagy nem fogadott hívásokra pedig mihamarabb reagálniuk kell, áll Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének a napokban kiküldött utasításában. Az utasítás egyben elrendeli, hogy a háziorvosok valamennyi Covid-gyanús beteg esetében végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Lehetőség szerint a rendelőben, „de ha erre nincs mód, akkor a beteg tartózkodási helyén vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol”. Ha otthon gyógyul a beteg, a háziorvosnak kötelessége figyelemmel kísérni páciense állapotát.
 

Nem bonyolult 
 

A miniszter utasításait természetesen a megyénkbeli háziorvosok is megkapták. Dr. Hintalan Ádám miskolci háziorvos szerint a rendelkezések nem tartalmaznak olyasmit, amit ne lehetne végrehajtani, és az ő körzetében jelenleg is ennek megfelelően folyik a betegek ellátása. 

 

– Az tény, hogy a rendelőm telefonforgalma megnőtt az utóbbi időkben. Azonban a hívásokat fel lehet dolgozni, hiszen az asszisztensem már egy órával előbb bent van, mint én, így tulajdonképpen 4 és fél óra áll rendelkezésre, hogy minden beteg problémáját meghallgassuk és orvosoljuk – vázolta a helyzetet dr. Hintalan Ádám. – Kis problémát okoz, hogy mindenki a rendelési idő első órájában telefonál, az utolsó egy-másfél órában pedig tulajdonképpen alig kapunk hívást. Ha ezen egy kicsit változtatnának a páciensek, könnyebb lenne a helyzetünk. Az is csökkentené a telefonhívások számát, ha a betegek összeírnák minden problémájukat, és mindazt egy alkalommal mondanák el – sorolta a háziorvos. A teszteléssel kapcsolatban jelezte, szeptembertől minden háziorvos számára rendelkezésre állnak a gyorstesztek. Ezeket a népegészségügyi szervtől lehetett átvenni. 

 

– Folyamatosan tesztelek, ez a feladat nem bonyolult, október közepétől közel 200 tesztet végeztem. Nem vagyok különösen nagy teherbírású orvos, de ha én meg tudom ezt csinálni, akkor minden orvos képes rá. Különösebb veszélye sincs, se én, se az asszisztensem nem kapta el a vírust, amióta tesztelünk – hangsúlyozta dr. Hintalan Ádám. 

 

Hozzátette: a covidos betegek állapotának figyelemmel kísérése sem bonyolult feladat. Kéri a pácienseit, hogy 2-3 naponta hívják fel, és mondják el, hogy javulást vagy romlást tapasztaltak-e az állapotukban, de hamarabb is telefonálhatnak.
 

Több csatornán 
 

Nem probléma az utasítás betartása dr. Dienes István bükkszentkereszti háziorvos számára sem, aki a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke. Bár ő is arról számolt be lapunknak, hogy jelentősen nőtt a telefonforgalma a járvány miatt, és ha az omikron-variáns hazánkban is előretör, akkor ez csak fokozódik. 

 

Azonban őt több csatornán is kereshetik a betegei. Vezetékes telefonon, mobilon, mivel ő ezt a számot is megadja a pácienseinek, e-mailben, sőt van, aki Messengeren is ráír. Ha egy beteg nem éri el, akkor másodszor és harmadszor is hívja, így előbb-utóbb sikerül beszélniük. 

 

Van, amikor nem egyszerű minden beteget még aznap visszahívni dr. Dienes István

 

Tehát van, amikor nem egyszerű minden beteget még aznap visszahívni, de dr. Dienes István tapasztalata szerint a háziorvosok mindenképpen igyekeznek minden páciensük gondját megoldani. Ő az oltásokat például e-mailen keresztül szervezte, ami jól működött. Ez a kommunikációs lehetőség újdonság a praxisában, hiszen erre a járvány előtt nem volt szükség.
 

Külön helyiségben 
 

– Nálam a tesztelések is jól működnek. Szerencsés helyzetben vagyok, mert a rendelőben egy külön bejárattal rendelkező  helyiség is van. Természetesen a szükséges óvintézkedéseket meg kell tenni. Ehhez rendelkezésre áll az arcpajzs, a köpeny és a kesztyű. A minta levétele után a beteg megvárhatja az eredményt. Ha nincsenek a váróteremben, akkor ott, egyéb esetben az épületen kívül – sorolta a háziorvos. 

 

Elmondta azt is, hogy a miniszteri utasítás azt is tartalmazza, hogy a háziorvosoknak januárban egy hétvégén, pénteken és szombaton oltaniuk kell, ahová regisztráció nélküli betegek is érkezhetnek. 

 

Dr. Dienes István háziorvos szerint minden alkalmat meg kell ragadni annak érdekében, hogy minél magasabb legyen hazánkban a koronavírus elleni átoltottság. 

 

Ő maga is oltott december közepéig, de véleménye szerint az újabb akcióban sok oltóanyag tönkremehet, hiszen a legtöbb vakcina egy ampullájában 6-10 dózis van. Ő jobbnak tartaná, ha az oltópontokon jelölnének ki minden héten egy napot, amikor mindenki regisztráció nélkül is megkaphatja a vakcinát. 

 

(A borítóképen: Dr. Hintalan Ádám miskolci háziorvos Covid-oltás közben)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában