Trizs

2022.01.29. 21:00

Meseerdő Gömör szívében

Trizsben a helyi finomságok mellett olyan turisztikai látványosságokat hoztak létre, amelyek vonzóak lehetnek a turisták számára.

Marosréti Ervin

Forrás: Marosréti Ervin

Az elmúlt években házi szörpjeiről, lekvárjairól vált ismertté az Aggteleki Nemzeti Park szélén található település. A Trizsi Ízek nem csak a környéket hódította meg, a gondosan elkészített termékek ugyanis országos ismertségre tettek szert. A faluban most azonban újabb lehetőséget igyekeznek megragadni, hiszen Aggtelek közelségét igyekeznek kihasználni. A Gömör szíve – A szív útjai elnevezésű pályázatnak köszönhetően azt szeretnék elérni, hogy a Baradla barlang felé igyekvő turisták néhány órára Trizsben is megálljanak. 

 

– Egy interaktív tájház és közösségi tér, egy mezítlábas tanösvény, valamint szabadtéri oktatótérrel ellátott meseerdő készült el a faluban – újságolta hivatalában Mácsi Istvánné, Trizs polgármestere. – A beruházás során a falu egyik legrégibb épületében jött létre a Hagyományok Háza, az udvaron csűrt építettünk, ahol a Trizsbe látogató vendégek megkóstolhatják a helyben készült szörpöket, lekvárokat. A lakosság által felajánlott régi használati tárgyakat, bútorokat is bemutatjuk, amelyek egykoron a falusi élet jellemzői voltak. A konyhában építettünk egy kemencét, ahol a gasztronómia kerül a középpontba, de arra is lehetőség van, hogy kézműves-foglalkozásokat tartsunk. 

 

Egyedi kalandok 

 

A fejlesztés másik fontos szegmense a nagyjából három kilométerre található, önkormányzati tulajdonú erdőbe vezető út. A Meseerdő legalább félnapos programot jelent a látogatók számára, ahol a történeteket idéző nar­rátor, valamint a vendégek fantáziájának segítségével egyedi kalandok valósulhatnak meg. A gyerekek számára egy mezítlábas ösvény és egy játszóhely is létesült, a magasles pedig kilátópontként szolgál az érdeklődők számára.

 

(A borítóképen: A trizsi Meseerdőbe sok látogatót várnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában