Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár

2022.01.19. 13:00

Megújul a sátoraljaújhelyi közösségi tér

Változatosan alakítható közösségi tér és korszerű videókamera-rendszer kialakításával modernizálják a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtárat.

Balogh Csilla

Belső látványterv a megújuló könyvtárról. Fotó: Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár

Múlt héten kezdődött és március második feléig tart a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtár közösségi terének és videókamera-rendszerének felújítása. A korszerűsítésre, a bútorzat infrastrukturális megújítására 15 millió forint értékű támogatást kapott az intézmény az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A felújításban helyi vállalkozások vesznek részt, erősítve ezzel a helyi gazdaságot. A munkálatok ideje alatt a személyi szolgáltatások szünetelnek, dokumentumok kölcsönzésére és visszavitelére nincs lehetőség.

 

A Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtárnak helyet adó négyemeletes bérház a 80-as években épült, amelynek felújítását a város régóta tervezi. – Mivel a kapott összeg nem elég arra, hogy a könyvtár teljes, 630 négyzetméteres területét modernizáljuk, a felújításra a legforgalmasabb részt választottuk ki, így a fejlesztés a minigalériát magában foglaló fogadóteret és a folyóirat-olvasót érinti. A kor már elhaladt a berendezéseink és az informatikai rendszerünk fölött, ami mindenképpen megújításra érett. Korszerű környezetben, attraktív berendezéssel szeretnénk vonzóvá tenni szolgáltatásainkat, beleértve videókamera-rendszerünk korszerűsítését is – nyilatkozta lapunknak Nagyné Szentesi Mónika, a könyvtár igazgatója. Mint fogalmazott: a célunk az, hogy a könyvtárhasználók igényeit figyelembe véve minőségi könyvtári szolgáltatásokat biztosítsunk a minket felkeresőknek, amelynek elengedhetetlen feltétele a korszerű könyvtári környezet és az infrastruktúra.

 

A könyvtárnak egyszerre kell helyet adnia a tapasztalatszerzésnek, a digitális tanulásnak, a kapcsolatépítésnek és a kreativitásnak. Ahhoz, hogy mindezen feladatoknak megfeleljen, nyitott, tágas terekkel kell rendelkeznie, és tartalmas kikapcsolódást nyújtó programokat kell kínálnia.

 

A közösségi funkció erősítése

 

A könyvtáraktól ma már szinte elvárás, hogy közösségi térként is funkcionáljanak, ahol mind a közművelődés, mind a tanulás, mind a különböző rekreációs területek – időszaki kiállítások, hangversenyek, előadások, író-olvasó találkozók, csoportos foglalkozások – és a társadalmi találkozások egyaránt megvalósíthatóak. A terveket sorolva Nagyné Szentesi Mónika elmondta, hogy ehhez a funkcióhoz rugalmasan alakítható tereket szeretnének a könyvtárban kialakítani, melynek eredményeképpen olyan közösségi tér jön majd létre, amely a használók igényeire válaszol, a kikapcsolódást, a társas életet támogatja, mindenki számára elérhető, hívogató és marasztaló, kényelmes, a helyi közösséget érintő témákkal kapcsolatos párbeszéd és szórakoztató események színtere.

 

A kisvárosi könyvtár hatalmas forgalmat bonyolít le. Látogatóinak száma meghaladja az 50 ezer főt évente, a kölcsönzők száma pedig átlagosan 10 ezer fő körül van, az otthoni használatra kikölcsönzött dokumentumok száma pedig 26-27 ezer darab.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában