A Covid-19 és az influenza

2022.01.08. 12:30

Már vizsgálják a fluronát

Nem új betegségről van szó, hanem az influenza és a koronavírus párhuzamos jelenlétéről egy beteg szervezetében.

KD

Forrás: MW

A Covid-19 és az influenza betegségek keveredésének első esetét Izraelben azonosították be a napokban. A „flurona” névre keresztelt fertőzést egy oltatlan, 30-as éveiben járó terhes nőnél mutatták ki. Olyan gyógyszerek kombinációjával kezelték, amely egyaránt célozza a koronavírust és az influenzát – nyilatkozta Arnon Wiznitzer, a Beilinson kórház női osztályának vezetője közleményében. Hozzátette, hogy egyre több influenzás megbetegedést tapasztalnak a kismamák körében a növekvő koronavírus-fertőzésekkel egy időben, amit főként a Covid–19 és influenza ellen be nem oltott nők esetében látnak.

 

Az izraeli egészségügyi minisztérium a CNN kérdésére megerősítette a felfedezést, és hozzátette, a példátlan esetet azzal a reménnyel vizsgálják jelenleg, hogy megbizonyosodnak róla: e két vírus kombinációja nem okoz komolyabb fertőzést.

 

Nadav Davidovics, a Ben-Gurion Egyetem Közegészségügyi Iskolájának vezetője és az izraeli kormány tanácsadója szerint azzal, hogy most nagyon magas az influenzaaktivitás és hasonlóan magas a Covid aktivitása is, adott a lehetőség arra, hogy valaki mindkettővel egyszerre megfertőződjön. „Nem hiszem, hogy ez gyakori jelenség lesz, de számításba kell venni” – nyilatkozta a CNN-nek.

 

Miért csak most?

 

Felmerülhet a kérdés, hogy a tavalyi influenzaszezon alatt miért nem mutattak ki hasonló fertőzést. Nadav Davidovics ezt azzal magyarázza, hogy az akkori lezárások és maszkviselési kötelezettségek korlátozták az influenza terjedését, a lazításokkal azonban már megnőhetnek az esetszámok.

 

A szakértő szerint viszont azok, akiknek nincs alapbetegsége, és rendelkeznek védőoltással mind a Covid–19, mind az influenza ellen, a flurona esetében valószínűleg nem fognak jelentős hatásokkal szembesülni.

 

Nincsenek még arra utaló adatok, hogy a kettős megbetegedés magasabb kórházi kezelési arányokhoz vezetne a fertőzöttek körében, mint ha csak az egyik vírussal betegedne meg az ember. Az omikron-variáns felfutásával egy időben viszont aggodalomra ad okot Davidovics szerint, hogy mennyiben terhelhetik le ezek az új fejlemények az egészségügyi rendszert a jövőben.

 

A fertőzésveszélyt fokozó téli időszak alatt a megelőzés, vagyis az oltakozás és a hatályos védelmi intézkedések betartása a legfontosabb a különösen veszélyeztetett csoportok védelmében – hangsúlyozta a szakember.

 

(A borítóképen: Egészségügyi dolgozók védőruhában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában