Továbbtanulás

2022.01.10. 07:00

Már lehet jelentkezni egyetemre

Van élet a slágerszakokon túl is, a Miskolci Egyetemen nyolc kar kínálja képzéseit.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

December végétől lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe, a kínálat megtalálható a Felvi.hu oldalon. Még van idő, hogy mindenki rátaláljon a számára legmegfelelőbb képzésre, hiszen a jelentkezés határideje február 15-e. Egy jelentkező legfeljebb hat helyet jelölhet meg. 

 

A Miskolci Egyetem kínálata gazdag, a tanulni vágyók nyolc kar képzései közül választhatnak. Jelentkezhetnek alap- és mesterképzésre, osztatlan képzésre, valamint felsőoktatási szakképzésre. Duális képzések is rendelkezésre állnak, melyek egyre népszerűbbek a fiatalok körében. Tanulmányaikat végezhetik nappali, esti és levelező formában vagy távoktatásban. Akik megfelelő pontszámmal rendelkeznek majd, állami ösztöndíjas helyekre nyernek felvételt, de bőven állnak rendelkezésre önköltséges képzések is. 

 

Gazdag kínálat 

 

A Felvi.hu adataiból az is kiderül, hogy a Miskolci Egyetem kapacitásszáma 5375 fő, azaz maximálisan ennyi hallgatót vehet fel az intézmény Miskolcra és a kihelyezett tagozataira, Kazincbarcikára, Ózdra és Sátoraljaújhelyre. Miskolcon maximálisan 3216 diák kerülhet be nappali képzésre, 1898 fő estire vagy levelezőre és 20 fő távoktatásra. 

 

A Miskolci Egyetem a tanulni vágyók szinte mindenféle érdeklődését kielégíti. Hiszen az intézményben megtalálhatók a hagyományos műszaki karok, a bölcsészettudományi, az állam- és jogtudományi, a gazdasági, az egészségügyi képzések, ezenkívül a zenei képzés iránt érdeklődők is találnak maguknak megfelelő szakokat. Lesznek új képzések is. A Műszaki Földtudományi Kar például öt új szakkal, szakiránnyal kívánja gazdagítani kínálatát. Indítanak alapanyaggyártási folyamatmérnök mesterképzést és olajmérnök mesterszak geotermikus energia specializációt, amelyek újonnan alapított képzések, és hazánkban csak a Miskolci Egyetemen érhetők el. Ezek mellett három posztgraduális (szakmérnöki) képzést is kínálnak szeptembertől. 

 

Miskolc az első 

 

Megyénkbeli középiskolák vezetőit kérdezve kiderült, a végzős diákok minden évben szívesen választják régiónk tudásközpontját. 

 

– Tanulóink közül sokan jelentkeznek a Miskolci Egyetemre, emellett Debrecen és a főváros is szerepel az elképzelések között – mondta az Észak-Magyarországnak Solymosi Györgyi, az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium igazgatóhelyettese. – Sokan választanak jogi képzést és anglisztikát, de mivel nálunk pedagógia szak is van, a tervek között az óvodapedagógus-képzés is szerepel. Mivel szakgimnázium vagyunk, diákjaink egy része itt marad érettségi után, és megszerzik a szakképesítésüket, utána gondolkodnak a továbbtanulásban – sorolta az igazgatóhelyettes. Hozzátette: az elmúlt tanév digitális oktatása nyomot hagyott a mostani végzősökben is, de óriási könnyebbség, hogy az elmúlt hónapok jelenléti oktatásban folyhattak. Ennek a diákok és a tanárok is örülnek. 

 

– A Miskolci Herman Ottó Gimnázium végzősei körében a közgazdasági, a mérnöki és az orvosi pálya a legkedveltebb. Budapest vonzása nagyon erős, de a Miskolci Egyetemet is sok jó képességű diákunk választja – árulta el tapasztalatait Madarász Péter, a gimnázium igazgatója. – Ennek nagyon örülök, hiszen a régió felsőoktatási intézményének színvonalát növeli, ha motivált hallgatói vannak. A jelenléti oktatás nagyban segíti tanulóink felkészülését az érettségire, egyben az egyetemre, hiszen a személyes jelenlét és konzultáció lehetősége semmivel sem pótolható – tette hozzá az igazgató. 

 

Gazdaságtudományok 

 

Két évtizedes tendencia az Encsi Váci Mihály Gimnáziumban, hogy a legtöbb diák a Miskolci Egyetemet választja, tudtuk meg Karsai Attila igazgatótól. Népszerűek a fővárosi, neves egyetemek is, ahol a diákok a slágerszakokat választják. Ilyenek a gazdaságtudományi képzések és a pszichológia, de az utóbbi időben az államigazgatás iránt is sok tanuló érdeklődik. Emellett Eger, Nyíregyháza és Debrecen is ott van a továbbtanulási célpontok között. Vannak, akik felsőoktatási szakképzést választanak, majd egyetemi alapképzésen folytatják, és az is jellemző, hogy egyes diákok érettségi után valamilyen szakképzést választanak, sorolta az igazgató. 

 

Hozzátette: a jelenléti oktatás nagyban megkönnyíti a felkészülést a továbbtanulásra, hiszen a tanári jelenlét rendkívül fontos. Ezt száz százalékig nem pótolhatja semmilyen digitális tér.

 

(A borítóképen: Egyetemisták tavaly ősszel a Miskolci Egyetem épülete előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában