Tokaj-Hegyalja Egyetem

2022.01.19. 12:00

Lázas munka folyik Sárospatakon

Történetének második nyílt napját rendezte meg kedden a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) Sárospatakon.

BSZA

Oktatók és érdeklődő diákok a nyílt napon. Fotó: Bódisz Attila

Az ország legújabb felsőoktatási intézménye tavaly augusztusban alakult meg az egykori Comenius Tanítóképző Főiskola hagyományaira és infrastruktúrájára alapozva. Azóta lázas munka folyik a megfelelő feltételek kialakítása érdekében, és ezek eredményeként az egyetem meghirdette az idén ősszel elindítandó képzési palettáját. Ennek népszerűsítésére szerveztek tavaly decemberben és most is nyílt napot.

 

Országh Ákos oktatási igazgató az Észak-Magyarországnak elmondta: egy nagy hagyományokon alapuló, de mégis megújult képzési palettát kínálnak a középiskolák végzős diákjainak. Hozzátette: a modellváltás eredményeként olyan juttatásokkal várják a hallgatóikat, mint a garantált kollégiumi férőhely, a hallgatói laptopprogram, vagy az ötvenezer forintos ösztöndíj az első féléveseknek.

 

Kérdésünkre az oktatási igazgató megemlítette: múlt hétvégén részt vettek az Educatio Szakkiállításon, ahol komoly érdeklődést tapasztaltak az üde színfoltként megjelent Tokaj-Hegyalja Egyetem iránt. Főleg a pedagógiai és a szőlész-borász képzés kapcsán kaptak sok kérdést a fiataloktól, de többen érdeklődtek a gazdasági és turizmus-vendéglátás szakok iránt is. A keddi nyílt napon az oktatók, tanszékvezetők beszéltek a helyi képzésekről.

 

A legnagyobb hagyományai a pedagógusképzésnek vannak Sárospatakon, erről dr. Kelemen Judit rektorhelyettes beszélt. Mint elmondta, idén a csecsemő- és kisgyermekgondozó, az óvodapedagógus és a tanító alapszakokra várják a hallgatók jelentkezését, a gyógypedagógiát pedig csak levelező képzésben hirdetik meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy az első három szak esetében alapfeltételként alkalmassági vizsgán is át kell esniük a jelentkezőknek.

 

Kurátorok is ajánlják

 

Az Educatio Szakkiállításra elkészült interjúvideóban az intézményt fenntartó alapítvány kurátorai is ajánlották az egyetemet a diákoknak.

 

Dr. Stumpf István kormánybiztos, az alapítvány kuratóriumának elnöke például arról beszélt, hogy olyan szép környezetben kevesen tanulhatnak, mint azok, akik Sárospatakot választják, ráadásul a jelentősen felfrissített oktatási paletta is innovatív tudást kínál a diákoknak – fogalmazott.

 

Dr. Bolvári-Takács Gábor, az egyetem rektora megerősítette, hogy folytatni kívánják azt a sárospataki hagyományt, hogy az oktatók a folyosón és az utcán is oktatnak, hiszen a nem túl népes városban, egy kisebb felsőoktatási intézményben közvetlen kapcsolat alakul ki a képzés különböző résztvevői között. Mindemellett történelmi lehetőségnek nevezte, hogy valaki egy induló egyetem első diákjai közé tartozhat.

 

Dr. Molnár Péter, a szőlészeti-borászati tanszék vezetője aláhúzta: Tokaj-Hegyaljának több évtizedes álma valósult meg ezzel a képzéssel. Gyakorlati helyként pedig országos és nemzetközi szinten jegyzett borászok, borászatok állnak rendelkezésre. Ezenkívül alakulóban vannak olyan nemzetközi kapcsolatok, amelyek tovább növelik a szőlész-borász hallgatók látókörét és a képzés presztízsét – mondta.

 

Wáberer György kormánybiztos, kuratóriumi tag az infrastrukturális fejlesztéseket koordinálja. Véleménye szerint ahhoz, hogy az egyetem minél előbb az oktatási élvonalba kerüljön, komoly fejlesztések szükségesek, amelyek érinteni fogják az épületet, a kollégiumot, valamint az oktatási feltételeket is.

 

(A borítóképen: Oktatók és érdeklődő diákok a nyílt napon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában