Fejlesztések

2022.01.07. 08:30

Közintézmények újultak meg

Az elmúlt időszakban félmilliárd forint érkezett a határ menti, turisták által is rendkívül kedvelt Aggtelekre.

ME

Fotó: Marosréti Ervin

Az elmúlt időszakban a lakosság egészségének védelme mellett az egyik legfontosabb feladat az volt Aggteleken, hogy közösségi programok révén az embereket valamelyest ismét közelebb hozzák egymáshoz. A turisták által rendkívül kedvelt, határ menti település legnagyobb látványossága a Baradla barlang, ugyanakkor az önkormányzatnál a község szépítésére is komoly figyelmet fordítanak.
 

Megszépült a település 
 

Az elmúlt időszakban nagyságrendileg félmilliárd forintból számos fejlesztést megvalósítottak. Rőczei Patrik polgármester arról számolt be, hogy a Magyar Falu Program keretében sikerült egy új falubuszt beszerezniük, amely nagymértékben segíti a lakosság mindennapjait, hiszen ügyintézés céljából sokan igénybe veszik a járművet. A településvezető szerint ugyancsak fontos volt, hogy a kisgyermekes családok legnagyobb örömére a faluban elkészülhetett egy óvodai játszóudvar, ugyancsak pályázati források felhasználásával. 

 

– Az elmúlt esztendőkben szinte valamennyi középületünk megújult, amire ugyancsak büszkék vagyunk – fogalmazott hivatalában Rőczei Patrik, Aggtelek polgármestere. – Az általános iskolánk és az óvodánk is modern környezetben várja a gyerekeket, és arra is nagyon büszkék vagyunk, hogy az orvosi rendelőnket is sikerült rendbe tenni. Egy harmadik területen, a kultúra vonalán is nagyot léptünk előre, hiszen a Petőfi Művelődési Ház külső és belső felújítása is megtörtént.
 

Jó kapcsolat 
 

Az elmúlt két évben azonban a korábban jellemző nyüzsgés valamelyest alábbhagyott Aggteleken is. A lezárások és a korlátozások idején a Baradla barlang sem fogadhatott vendégeket, éppen ezért a falu életében nagyon fontos volt, hogy nyáron ismét kinyithatott a létesítmény. 

 

– Nagyon jó kapcsolatot ápolunk az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal, a koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedések idején is folyamatosan egyeztettünk – tette hozzá Rőczei Patrik. – Természetesen nekünk is lényeges volt, hogy nyáron minden viszszaállt a régi kerékvágásba, és az is, hogy a Baradla a gyógyturizmus felé igyekszik nyitni. Bízunk benne, hogy sikerül a gyógybarlanggá történő minősítés. Az ehhez szükséges vizsgálatokat és méréseket az elmúlt másfél év során végezték el a szakemberek, tüdőgyógyász szakorvosok iránymutatásával pedig a majdani gyógyterápiás szolgáltatások infrastruktúráját is kialakították már a barlangban.
 

Rendezvények 
 

A turisták mellett természetesen az önkormányzat számára az a legfontosabb feladat, hogy a helyiek továbbra is jól érezzék magukat Aggteleken, a szolgáltatások színvonalát emelni tudják, és minőségi rendezvényeken kovácsolják össze a közösséget. 

 

– A lezárások kapcsán nagyon örültünk annak, hogy augusztusban meg tudtuk tartani az I. Falka Napokat, amely számunkra az esztendő kiemelt eseménye volt – fogalmazott Aggtelek polgármestere. – Ezután az időseket is köszönthettük, majd az óvodások jótékonysági bálját is meg tudtuk tartani. Bízom benne, hogy 2022-ben lesz folytatás, emellett pedig további eseményeknek is otthont tudunk majd adni a településünkön. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy hozzánk ne csupán a barlang miatt látogassanak el az emberek, hanem tudjunk még kínálni egyéb lehetőséget arra, hogy Aggteleken tartalmasan tudják az emberek eltölteni az idejüket.
 

(A borítóképen: Az I. Falka Napok a természetbe invitálta az embereket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában