A holokauszt nemzetközi emléknapja

2022.01.28. 13:30

Kötelességünk emlékezni

A náci népirtás megyénket is érintette, közel tizenötezer zsidót hurcoltak el az újhelyi gettóból.

DA

Forrás: Olvasónktól

A 20. század legnagyobb népirtásáról emlékeztek meg az egész világon a holokauszt nemzetközi emléknapon csütörtökön. Összesen több mint 6 millió zsidót, köztük 565 ezer magyart pusztított el a náci Németország 1944-ben. A deportálás a tavaszi hónapoktól kezdve megyénket is érintette. Sátor­aljaújhelyen alakították ki a legnagyobb gettót, ahonnan közel 15 ezer embert hurcoltak el. A koncentrációs táborok borzalmát közülük alig ötszázan élték túl. 

 

Senkit nem kíméltek 

 

– Magyarországon januárban még nem, hanem később kezdődött el a holokauszt durva szakasza, amikor már bevagonírozták és deportálták a zsidókat – tájékoztatott Juhász István, a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnöke, aki évtizedek óta a sátoraljaújhelyi zsidó emlékekkel foglalkozik. – Zemplénben április végén alakították ki a sátoraljaújhelyi gettót, ahová közel 15 ezer embert zsúfoltak be Újhelyből és a zempléni községekből. A deportálás május 16-án indult el, az első transzpont 3500 emberből állt. A második csoportot május 22-én, a harmadikat pedig 25-én vitték el. Az utolsó csoportot: az időseket, gyerekeket és a legyengült betegeket pedig június 2-án szállították el. Először a sátoraljaújhelyi kis állomásra, amely ma Szlovákia területén, Slovenské Nové Mestón van. Majd Auschwitz-Birkenauba. A szlovák település vasútállomásán holokauszt-emléktáblát helyeztünk el. 

 

Rendhagyó tanórák 

 

A helyi emléknapon a fiatalabb korosztályt célozzák meg. 

 

– A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja április 16-án van. Mi pedig a helyi deportálások négy időpontja közül valamelyikre tesszük mindig a megemlékezést. A Zsidó Világkongresszus idén az oktatásra helyezi a hangsúlyt. Jelmondata: „Tanuljunk a múltból és vigyázzunk a jövőre!” Ezt a szellemiséget próbáljuk meg átadni azoknak a fiataloknak, akiket el tudunk érni. Ugyanis a holokausztra emlékezők és túlélők közül ma már nagyon kevesen élnek. Így csak közvetett és írásos emlékeket tudunk átadni és videófelvételeket vetíteni. A mottó jegyében április 16. és május 25. között a középiskolákban szeretnénk szervezni rendhagyó osztályfőnöki órákat a holokauszt kapcsán – adta hírül az alapítvány elnöke. 

 

Előkerült egy napló 

 

A Miskolci Zsidó Hitközség tagjaival közös megemlékezést tartanak. 

 

– A sátoraljaújhelyi emléknapon a zsidó temetőben tartunk megemlékezést. Ez a budapesti után az ország második legnagyobb zsidó temetője. Itt Markovics Zsolt főrabbi kaddist, azaz zsidó gyászimát ad elő. Aztán a néhai gettó központjából, a Zemplén Európa Ház udvaráról emlékséta keretében haladunk végig azon az útvonalon Slovenské Nové Mestóba, ahol az utolsó útjukat megtették az elhurcoltak. Utána visszatérünk a konferenciaterembe, ahol bemutatjuk „A kínok útja – Az iheli kis állomástól a sátoraljaújhelyi nagy állomásig” című legújabb kiadványunkat. A könyv az egyik jól ismert újhelyi holokauszttúlélőnek a gettóban írt naplója alapján készült, akinek a kilétét előre nem szeretném elárulni. Az Ihel, Sátoraljaújhely zsidó neve volt. Végül pedig egy holokausztról szóló dokumentumfilmet nézünk meg – sorolta a rendezvény szervezője.

 

(A borítóképen: Juhász István évtizedek óta foglalkozik a sátoraljaújhelyi zsidó emlékekkel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában