Oktatóanyag

2022.01.02. 19:00

Képregény a leépülés ellen

Grafikus oktatóanyaggal hívja fel a figyelmet a demencia veszélyeire a Harmadik Kor Egyeteme.

Detzky Anna

Forrás: Stock

„Demencia képregényt” állított össze a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány szakértők bevonásával, hogy segítse a járványhelyzet miatt elmagányosodott időseket a szellemi leépülés megelőzésében. A rajzolt oktatóanyagot az EduSenior Karantén Képzési Program egy új, 2022-ben a témában induló alprogramjában is felhasználják.

 

A bezártság nem segít

 

– A demencia az időskornak egy állandó fenyegető betegsége, aminek az egyik fő előidézője a magány, az egyedüllét, a kommunikáció- és tudáshiány – sorolta dr. Dobos László, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány elnöke. – A tünetek a kognitív képességek romlásában mutatkoznak meg. Ennek egy meghatározó eleme az emlékezetkiesés, illetve a feledékenység. Ebből következően a beszéd zavarossá, az érintett személy pedig agresszívvá válhat. Mindezekre a pandémia bezártsága és a megszokott tevékenységek elmaradása kifejezetten rossz hatással van. Különösen azok körében, akik egyébként is visszahúzódóak, vagy félnek a járványtól.

 

A négy fal között kialakítható egyszerű rutinokat javasol a képes oktatóanyag.

 

– Az egészségügyi ellátórendszer jelenleg nagyon leterhelt, és a demens emberekre kevesebb energia és figyelem jut. Mivel többen megkerestek ezzel a problémával, Dinya Zoltánnal és Semsei Imrével, a MAB gerontológiai munkabizottságának szakértőivel együttműködésben összeállítottunk egy szemléletes képregényt a lányom segítségével. Ez a megelőzésre, a demencia lassítására helyezi a hangsúlyt, és érthető bárki számára. Ezen belül egyszerű tippeket fogalmaztunk meg, amik otthon is alkalmazhatóak. Például arra biztatjuk az időseket, hogy készítsenek napirendet, amelyben a testi és a szellemi tevékenységek is helyet kapnak. Ilyen lehet a séta, sport, kertészkedés, háziállattartás, éneklés, beszélgetés, kártyázás, játék, olvasás, filmnézés és a keresztrejtvényfejtés. Még külföldön élő magyaroktól is kaptunk visszajelzést ezzel kapcsolatban, ahol az idegen nyelvű változatra is felmerült az igény. Hosszú távon tanulmányok megjelentetésében is gondolkodunk a téma kapcsán – osztotta meg az alapítvány elnöke.

 

Januártól teljes online félévet szentel a témának a Harmadik Kor Egyeteme.

 

– Egy új alprogramot indítunk az EduSenior Karantén Képzési Program negyedik szakaszán belül jövőre, ami a demenciával foglalkozik, és oda szeretnénk oktatóanyagként felhasználni a grafikát. Ide olyan jelentkezőket várunk, akiket intenzívebben foglalkoztat ez a probléma, és személyesen is szeretnének tenni ellene. Célunk, hogy motiváljuk idős társainkat, és növeljük önismeretüket. Emellett kiküldöm majd a levelezőlistámra is, amelyen keresztül közel kétezer főt érek el a [email protected] címről. Közöttük lehetnek olyanok is, akik saját maguk nem veszélyeztetettek, de a környezetükben élőket tudják aktivizálni – tudatta a képzés ötletgazdája.

 

(A borítóképen: Segíthetnek a jó beszélgetések is a demencia megelőzésében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában