Ha elmúlik karácsony

2022.01.07. 08:30

Hasznos lehet a kidobott fa

Ismerős látvány: utcára kidobott megannyi megcsupaszított karácsonyfa. Vannak más lehetőségek is, hogy ne így végezzék.

Balogh Csilla

Fotó: Ádám János

Az ünnepek elmúltával rengeteg tűlevelű kerül ki az utcákra. Több lehetőség közül is választhatunk, letesszük a díszektől mentesített fenyőt a hulladékgyűjtő edények mellé, vagy a családi házas, illetve a társasházi övezetben az arra kijelölt gyűjtőhelyekre. Ha a kukák mellé kerül a fa, figyelni kell arra, hogy ne akadályozza sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát. 

 

A nem megfelelően kihelyezett fákért adott esetben büntetés is kiszabható. Az, aki ugyanis nem az előírtaknak megfelelően dobja ki a karácsonyfát, szabálysértést követ el, és „köztisztasági szabálysértési eljárásba fogható”.

 

Komposztálható karácsonyfa 

 

 

A fa kerülhet szerveshulladék-tárolóba is, de egyénileg is komposztálható. 

 

Akik kertes házban élnek, a fenyőfa tűleveleit, ágait, törzsét hasznosítani tudják komposztként vagy mulcsként – hívta fel a figyelmet F. Nagy Zsuzsa. A Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy komposztálásnál ugyan némi hátrányt jelent a tűlevelek magas gyantatartalma, ami miatt viszonylag lassú, félegy év a lebomlás folyamata, de még így is érdemes komposztálni: a lebomló fenyő kis mennyiségben nem károsítja a talaj pH-értékét. 

 

F. Nagy Zsuzsa javaslata szerint vegyes komposztban érdemes szétteríteni a felaprított fánkat vagy csak a tűleveleket, lényeges azonban, hogy 3-4 centiméternyi vastagságban tegyük. Érdemes a levelek közé hamut, konyhai hulladékot vagy valamilyen lombos fa levelét tenni. Mint azt az elnök elmondta, akadnak olyanok is, akik önállóan, külön komposztálják a fenyőt, és savanyú komposztként értékesítik a dísznövénykertészeteknek, de akadnak olyanok is, akik komposztálás során más anyagokkal, például tojáshéjjal semlegesítik a fenyőtűlevelek savas kémhatását. 

 

F. Nagy Zsuzsa arra is felhívta a figyelmet, hogy a karácsonyfát fel is lehet aprítani, így kéregmulcs készíthető belőle, amelyet kiválóan fel lehet használni a kertben a dísznövényekhez, a járdák mentén vagy a sorközökben. A fenyőből úgynevezett savanyú mulcs készíthető a savanyú talajt kedvelő növényekhez, például a rododendronokhoz és a hortenziákhoz. A mulcs biztosítja, hogy a kertben lévő növények ne száradjanak ki. 

 

A karácsonyfa ágai fagyvédelemre is alkalmasak az érzékeny növények gyökereit vagy egész növényeket befedve. 

 

F. Nagy Zsuzsa arra figyelmeztet, hogy a nem megfelelően feldolgozott fenyőfajták magas gyantatartalmuk miatt károsíthatják a tüzelőberendezéseket, illetve a kéményeket. Éppen ezért senkinek nem ajánlatos otthon elégetni a fát. 

 

A kidobott fenyőfákat a BMH Nonprofit Kft. már ezen a héten megkezdi begyűjteni és elszállítani díszek és talp nélkül.

 

(A borítóképen: Elmúlt az ünnep, egyre szaporodnak a kidobott fenyőfák)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában