Tokaji Borvidék Területfejlesztési Program

2022.01.26. 19:00

Ha a program megvalósul, szintet lép az egész tokaj-hegyaljai térség

Harminc napig lehet véleményezni a Tokaji Borvidék Területfejlesztési Program stratégiai környezeti vizsgálatát.

BI

Többéves előkészítő munka után finisébe érkezett az az átfogó területfejlesztési program, amely az elkövetkező években meghatározza majd Tokaj-Hegyalja stratégiai fejlesztési irányait, amelyekkel egyedülálló fejlődési pályára áll az egész térség. Ehhez hasonló volumenű tervekre és a hozzájuk kapcsolt források nagyságára még nem volt példa a régióban. A cél az, ahogy korábban Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos fogalmazott, hogy a régió az ország három legfontosabb turisztikai desztinációjának és gazdasági térségének egyike legyen.

 

Utolsó fázis 

 

A program megalkotásának utolsó fázisa, mielőtt a kormány döntéshozói elé kerül, a program megvalósításával összefüggő környezeti stratégiai vizsgálat és annak véleményezése, amelyre harminc nap áll rendelkezésre. A január 21-én nyilvánossá tett anyagot a Város-Teampannon Kft. készítette el a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. megbízásából. 

 

„A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács 2021 októberében fogadta el a Tokaji Borvidék Területfejlesztési Koncepcióját és Programját a 2021–2027- es időszakra vonatkozóan. Ehhez természetesen vizsgálnunk kellett az elmúlt időszak társadalmi, környezeti hatásait, amelynek következtetéseit beépítettük stratégiánkba. Ahhoz, hogy a programunk a kormány elé kerülhessen, szükséges az SKV (stratégiai környezeti vizsgálat) elvégzése. Ez már megtörtént, most a véleményezése van folyamatban. A honlapunkon elérhető minden dokumentum ebben a témában” – mondta el kérdésünkre Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

 

Az SKV-ban arra keresik a válaszokat, hogy mi történik akkor, ha megvalósulnak azok a fejlesztések, amelyeket a stratégiában célul tűztek ki. Hogyan hat a környezetre a több turista, az építkezések általában vagy akár az egyik kiemelt projekt, a dűlőúthálózat fejlesztése. Milyen hatása lesz utóbbinak például a vízelvezetésre, erózióra? Hogyan kell jól kivitelezni? 

 

Az SKV-t nemcsak a lakosság, hanem a legkülönbözőbb érintett hivatalok, hatóságok és szervezetek is véleményezik, a kormányhivataltól az önkormányzatokon át a katasztrófavédelemig. A végső változat, amely a kormány elé kerül, a beérkező vélemények figyelembevételével készül el. A teljes program állami forrásokból valósul meg, több támogatási csatornán keresztül, mint például a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 vagy a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program, amely önmagában 149,5 milliárd forint forrást biztosít 2020 és 2024 között. 

 

A programban az alábbi hét fejlesztési terület került meghatározásra: elit bor és gasztronómia, nemzeti hagyományok és kultúra, természeti értékek, gazdasági tér, egyházi hagyományok és oktatás, élményteremtés és turizmus, valamint a közösségfejlesztés. A cél egy táj- és környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontokkal összehangolt, minőségi oktatási, szociális és gazdasági tevékenység ellátására, illetve nagy volumenű turizmus fogadására alkalmas térség kialakítása.

 

(A borítóképen: Hatalmas fejlesztés előtt áll a borvidék)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában