2022.01.13. 12:00
Frissen facsarva őrzi leginkább egészségünket
Egyszerű és ízletes módja a szervezet vitaminpótlásának.
Forrás: ÉM
Ősszel és télen különösen fontos a vitaminban gazdag italok fogyasztása, hiszen a szervezetünknek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy sikeresen vegye fel a harcot a baktériumokkal és vírusokkal szemben. „Ebben segítségünkre lehet egy otthoni citrusprés, amivel pillanatok alatt igazi gyümölcslevet készíthetünk magunknak a zamatosabbnál zamatosabb déligyümölcsökből” – hívta fel a figyelmet Simon László, a Sage termékmenedzsere.
A hidegebb hónapokban sokan előszeretettel vásárolnak 100 százalékos gyümölcsleveket. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ezek nem egyenlőek a frissen facsart gyümölcslevekkel. És bár hivatalosan nem tartalmaznak tartósítószert, mégis szükség van a „csírátlanításukra”, amit általában a tejhez hasonlóan pasztőrözéssel, vagyis melegítéssel végeznek el. Bár ez az élelmiszer-technológiai folyamat kétségtelenül hozzájárul ahhoz, hogy a baktériumok és a különféle mikroorganizmusok elpusztuljanak, ezzel az eljárással sajnos a gyümölcslevek vitamintartalma is csökkenhet.
„Az otthon elérhető gyümölcsökből, így például a mandarinból, citromból és narancsból készített frissen facsart gyümölcslevek ugyanakkor magas vitamintartalommal rendelkeznek, hiszen azokat közvetlenül a gyümölcsökből nyerjük ki, a facsarás után” – hangsúlyozta Simon László. A megfelelő citrusprés kiválasztásánál fontos a teljesítmény, illetve a készülék kivitele. Érdemes nemesacél-fémötvözet kivitelű citrusprés mellett dönteni, ugyanis ezek strapabírók, másfelől pedig a rozsdamentes acél meggátolja a baktériumok elszaporodását, ennek köszönhetően a készüléknek nem lesz kellemetlen illata, ha hosszabb ideig nem használjuk.
(A borítóképen: Finom, és tele van vitaminnal)