Egészség

2022.01.12. 12:00

Fontos a D-vitamin

A szervezet számára kulcsfontosságú az elegendő D-vitamin-bevitel.

Ujlaki Attila

Forrás: Shutterstock

A D-vitamin egy részét szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására. Különösen a téli hónapokban van szükség a D-vitamin fokozottabb bevitelére, hiszen a rövidebb nappalok és az ezáltal kevesebb napfény miatt nem termel megfelelő mennyiségűt belőle a szervezet. Az ajánlott D-vitamin-mennyiség naponta 400 NE (nemzetközi egység), azonban a legújabb kutatások 1000 vagy ennél több NE-t is javasolnak – írja a webbeteg.hu

 

Az egészséges felnőttek D-vitamin-szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen, és változatosan, vitaminban gazdag ételeket fogyasztanak. Ha nem tudunk eleget a szabadban lenni, akkor a táplálkozásra kell jobban odafigyelni. A legfontosabb D-vitamin-források a halak, a tej és a tojás. Fontos azonban az is, hogy nemcsak táplálék formájában tudjuk fedezni a napi szükségletet, hanem étrend-kiegészítő tabletták formájában is elősegíthetjük a vitaminban gazdag életmódot. 

 

Pozitív hatások 

 

A vitamin egyik legfontosabb szerepe a vér kalciumszintjének optimalizálásában, csontrendszerünk integritásának megőrzésében van. Részt vesz a csontépülés folyamatában. A kalciumionok felszívódását elősegíti a bélben, a vesében pedig visszatartja őket. A D-vitamin hatására immunrendszerünk erősebb lesz, hatékonyabban képes fellépni a kórokozók ellen. Ezért is nagyon fontos, hogy a téli időszakban különösen odafigyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségben legyen belőle a szervezetünkben, főleg az influenza- és a koronavírus-járvány időszakában. 

 

(A borítóképen: A megfelelő táplálkozással is be tudjuk vinni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában