Címer

2022.01.16. 08:30

Felsőgagy újabb értékkel gazdagodott

A múltat és a jelent összekötő hidat jelenti az új jelkép a településen élők szerint.

Ujlaki Attila

Forrás: PH

A község területe már az őskorban is lakott volt. A honfoglalás után az Aba nemzetség birtoka volt a közeli Alsógagy, Gagybátor és Gagyvendégi falvakkal együtt, s e falvak mindegyike egy Gagy nevű személy után kapta a nevét. A középkorban bencés apátság állt a faluban. A jelenlegi falu nem az eredeti település. Egy hatalmas tűzvész és földrengés után került a jelenlegi helyére. A Fáy család birtoka volt a terület, ők építették a 18. században a falu templomát. A 20. század elején épült báró Huszár László kúriája a korábban leégett 18. századi Darvas-kastély helyére. Alatta pincerendszer húzódik, mely egykor a bencés kolostorhoz tartozott, és a legenda úgy tartja, ezen át menekült el II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc bukása után Kassára. 

 

„Ez a pincerendszer ma még körülbelül 200 méterig járható” – mondta el az Észak-Magyarországnak Kótai Aladár, a község polgármestere. „Eddig a Gagyi család címerét használta a falu. A településnek eddig saját címere nem volt, éppen ezért, nagyon jól fogadták a településen élők. Több lehetőség közül lehetett választani. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy én választhattam ki a címert. Azért erre esett a választásom, mert nagyon jellegzetesnek és érdekesnek találom. A településre látogatóknak és az itt élő fiataloknak üzeni a címer azt, hogy milyen gazdag a történelmünk” – tette hozzá a településvezető.
 

(A borítóképen: Kótai Aladár a címerrel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában