Díjátadó ünnepség

2022.01.21. 17:00

Felbecsülhetetlen örökség a kultúra (videóval)

Négy Erdélyi Magyar Örökség díjat adtak át csütörtökön Miskolcon a megyeháza dísztermében.

Balogh Csilla

Fotó: Ádám János

A magyar kultúra napja alkalmából ünnepélyes keretek között adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Erdélyi Magyar Örökség díjait. A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal és a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat magyar kultúra napja alkalmából rendezett közös ünnepségén az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett. Köszöntőjében így fogalmazott: „A kultúra úgy fogja össze a nemzetet, a területeket, mint a Nap vonzása a bolygókat. Felbecsülhetetlen örökség ez, melybe beleszületünk, belenövünk, belesimulunk, amiből senki és semmi nem szakíthat ki bennünket. A magyar kultúra napja a jövőbe vetett hit ünnepe. Január 22-e élő, nemzeti kultúránk, határokon átívelő összetartozásunk és nemzeti önazonosságunk ünnepe.”

 

Büszkék lehetünk 

 

– A kultúra, a művészetek megannyi formája alkalmas arra, hogy megőrizze nemzeti identitásunk lényegét. Azt gondolom, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye az országban az egyik legtöbb értékkel rendelkező megye, ami jellemző a kulturális értékeinkre is. Büszkék lehetünk erre az intellektuális örökségre – nyilatkozta az Északnak az ünnepségen Bánné dr. Gál Boglárka. 

A megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében így fogalmazott: „Mi vagyunk az a nép, amely soha nem kapott semmit ingyen a világtól, de meggyőződésem, hogy annál többet adott neki. Ezért jelent számunkra továbbra is értéket a család és a haza, ezért rakjuk le identitásunk tégláit a kereszténység alapjaira, és ezért ragaszkodunk autentikus népi hagyományainkhoz. Mi abban hiszünk, hogy van valami állandó, megváltoztathatatlan a világban, ami meghatároz minket. Wass Albert születésének időpontjára emlékezve minden januárban átadjuk az Erdélyi Magyar Örökség díjakat, amelyek kivételes tehetségű művészeknek, közéleti személyiségeknek adományozhatók. Akiknek munkássága a magyar nemzet, a magyar kultúra hagyományainak megőrzése mentén szerveződik, akik a modern világban is vállalják szellemi gyökereinket” – zárta szavait a megyei közgyűlés elnöke. 

 

Az ünnepi beszédeket követően átadták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Erdélyi Magyar Örökség díjait. Elismerésben részesült Erdő Zoltán klarinét- és kamaraművész, zeneiskolai tanár, tárogatóművész, Széphalmi Jurkó László miskolci iparművész, Pápai Ferenc József népművelő, turisztikai szervező, idegenvezető és Tuzáné Mák Zsuzsanna középiskolai tanár, gyűjtő, értékmentő. 

 

A díjátadó után pohárköszöntőt mondott Demeter Zoltán országgyűlési képviselő. 

 

Az ünnepségen közreműködött dr. Jacsó Pál (vers), a Bodrog Néptáncegyüttes és a Reményi Ede Kamarazenekar.

 

 

(A borítóképen: Erdő Zoltán, Pápai Ferenc József, Bánné dr. Gál Boglárka, Tuzáné Mák Zsuzsanna, Fekete Péter, Széphalmi Jurkó László az ünnepségen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában