Sokat ül monitor előtt?

2022.01.20. 13:00

Fejfájás, homályos látás, szemszárazság

A kijelzők okozta szemfáradtságot vagy látáspanaszokat tünetek együttese jelzi.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Nagy a különbség, hogy egy digitális kijelzőt nézünk, vagy egy nyomtatott lapot. A számítógépen megjelenő betűk gyakran nem olyan precízek és élesek, csökken a kontraszt a betű és a háttér között, és a vakító fény, valamint a reflexió a kijelzőn megnehezítheti annak nézését – mondta Kiss Szilvia optometrista, kontaktológus. Az olvasnivalóval bezárt szögek és távolságok is teljesen másak egy ilyen munkakörülménynél, mint az általánosan használt testtartás olvasásnál vagy írásnál. A kijelző nézése további követelményeket támaszthat a látásunkkal kapcsolatban, mind a fókuszálás, mind a szemmozgások terén. 

 

Továbbá még a kisebb látásproblémák is jelentősen befolyásolhatják a komfortérzetet és a teljesítményt kijelzőhasználat közben. A korrigálatlan vagy alulkorrigált látásproblémák jelentősen hozzájárulhatnak a szemfáradtsághoz. Még azoknál is, akik viselnek szemüveget vagy kontaktlencsét, de nem az ideális monitortávolsághoz írták fel azt. 

 

Néhányan megbillentik a fejüket, miközben monitoroznak vagy közelebb hajolnak, hogy tisztán lássák, mert nem megfelelően választották ki a szemüvegüket. Ez a testtartás izomfájdalmat okozhat a nyakon, a vállon vagy a háton. A legnagyobb rizikónak azok vannak kitéve, akik napi szinten két órán át vagy még tovább ülnek monitor előtt. Az, hogy ki milyen mértékben tapasztalja meg a tüneteket, gyakran a vizuális képessége szintjétől és a digitális képernyő előtt töltött időtől függ.
 

A szem pihentetése segít 
 

A korrigálatlan látásproblémák, mint a távollátás és az asztigmia, a szem fókuszálási képességének elégtelensége vagy a szem koordinációs képessége és az élet előrehaladtával történő változások a szemben, mint a presbyópia, mind hozzájárulhatnak a kijelzőhasználat közben kialakuló szemészeti tünetekhez – tudatta a szakember. Ezek azonban csak átmenetiek, és csökkenni fognak, amint befejeztük a képernyő nézését. Ettől függetlenül az éles látás csökkenését, fejfájást, szemszárazságot, távolba nézéskor homályos látást tapasztalhatunk az után is, hogy elhagytuk a kijelzőt. Ha nem szűnik meg a probléma, a tünetek rosszabbodhatnak. Léteznek olyan szemüvegek és kontaktlencsék, melyek valamelyest csökkentik a monitor sugárzásának negatív hatásait, de a legtöbbet a szem pihentetése segít.

(A borítóképen: A monitornézés nem tesz jót a szemünknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában