Vásárlás

2022.01.07. 17:00

Év eleji akciók az ónodi vásáron is (videóval)

Az év első ónodi vásárán nem tolongtak a vásárlók, a kereskedők azonban nem panaszkodtak a forgalomra.

NHK

Fotó: Ádám János

Az Országos Állat- és Kirakodóvásárt 625 éve mindig megrendezik. A gyakorisága és hosszúsága – valamikor tíz napig tartott a marhavásár – változó volt az eltelt évszázadok alatt, de a hagyomány még mindig él. Nemcsak árusok és vevők találkozása ez, hanem társadalmi esemény is. A vásár az elmúlt időszakban több alkalommal elmaradt a pandémia miatt, de amikor tehették, megtartották. 

 

A januári mindig kicsit gyengébb szokott lenni, a kereskedők sem számítanak nagy bevételre, de mindenkinek nagy öröm, hogy egyáltalán van, figyelembe véve az elmúlt hónapok problémáit – mondta Tarnóczi József polgármester. Hozzátette: nagyon sok ember megélhetése múlik azon, hogy meg tudnak-e jelenni, mert kevés helyen tudják csak portékájukat értékesíteni. Tavaly szinte minden vásárt elmosott az eső, most az időjárás is kegyes volt hozzájuk. A szervezés és lebonyolítás már olajozottan működik, közel hatvan ember összehangolt munkájának köszönhetően – tudatta a polgármester. Ebben benne van a beléptetés, a parkolás, a bérelt helyek biztosítása és a vásár utáni takarítás is, amely a legnagyobb feladat. Gyakran előfordul, hogy szakmai tanácsokért, tapasztalatcseréért keresik föl az önkormányzatot, hiszen nagy múltjuk van a szervezésben – hangsúlyozta a polgármester. 

 

Hobbiból lett mesterség 

 

– Állandó, mindig visszatérő, egész évben kapható és szezonális termékek is vannak a kínálatban. Sok kereskedőnél kaphatóak olyan áruk, amelyeket csak itt lehet megvásárolni. Ezek főként az egyedi, kézműves portékák. Minden vásáron itt vannak már 19 éve – mondta id. Papp Zoltán bicska- és késkészítő mester, aki Balmazújvárosból érkezett, és azt is elárulta, hogy először hobbiként kezdett el késekkel foglalkozni. Sokan szeretik és keresik a kézzel készített kis­ipari magyar termékeket, a kiváló minőséget. A hölgyek inkább a konyhakéseket viszik, a férfiak a bicskákat kedvelik, a gyűjtőket pedig minden típus érdekli – tudtuk meg. 

A decembert kihagyták az esőzés miatt, de igyekeznek minden vásárban itt lenni Ónodon – mondta a békéscsabai Bulárda György. Kizárólag saját készítésű és forgalmazású pamut szabadidő-ruházatot hoznak, és sok a visszatérő vásárlójuk, akik igénylik is, hogy jöjjenek. Nem vártak sokat ettől a januári alkalomtól, de kellemesen csalódtak, sokkal jobb volt a forgalom, mint egy átlagos januárban – vélekedett a kereskedő. 

– Kikapcsolódásnak szánták, csak nézelődnek – mondta Margó és József, akik egymás kezét fogva sétáltak a sorok között. Ritkán jutnak el a vásárba, mert műszakban dolgoznak, most éppen mindketten ráértek – tudtuk meg. Nem volt konkrét céljuk, apróságokat vásároltak. 

 

András és János jókedvűen beszélgetett egy szerszámokat árusító stand mellett, elmondták, hogy Nyíregyháza mellől jöttek, először vannak az ónodi vásárban. Nyáron a munkájuk miatt nem jutnak el, most volt alkalmuk, inkább csak nézelődnek, de üres kézzel biztosan nem térnek haza – avattak be.

 

(A borítóképen: Szerte az országból érkeztek a vásárba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában