Címer

2022.01.17. 08:30

Erősíti az identitást, a közösséghez tartozást

Beret címere a község meghatározó, nemesi családjának, a Berethieknek is emléket állít.

HE

Fotó: Bujdos Tibor

Beret polgármestere, Lovas Pál is ott volt december közepén azon az ünnepségen, melyen megyénk 17 településének polgármesterei vették át címerüket. A megyeháza dísztermében tartott átadáson elhangzott, azon településeknek, melyek nem rendelkeznek heraldikai, történelmi és esztétikai szempontból érvényes címerrel, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat átvállalja tervezési és elkészítési költségeinek egy részét. 

 

Lovas Pál úgy fogalmazott, nagyon örülnek a címernek több szempontból is. Ennek kapcsán megismerhették településük történelmét. Nagy büszkeség tölti el az itt élőket, hogy az oklevelek már 1271-ben említették a községet Bered formában. A címernek nagy szerepe van az identitás és a községhez, a közösséghez való kötődés szempontjából is, hangsúlyozta a polgármester.

 

Katonai pajzs 

 

 

– Beret címere álló, vörös háromszögletű katonai pajzs. Alsó harmadában zöld színű a pajzstalp, melyen kiterjesztett szárnyú, ezüst galamb áll. Csőrével ezüstszínű olajfaágat tart. A pajzson arannyal díszített, jobbra forduló tornasisak (ezt lovagi tornákon viselték) nyugszik, melyen háromlombú aranykorona látható. A koronából vörös mentés, jobbjában ezüstkardot tartó hajdúalak nő ki. A pajzsot mindkét oldalon ezüst-zöld foszlányok díszítik. A pajzs alatt ezüst szalag lebeg, Beret felirattal. A címer központi eleme a község korábban használt pecsétábrájának, az ágat tartó galambnak a beemelése. Az oromdísz a község meghatározó, nemes családjának, a Berethiek címeréből átvett ábra, a szablyát tartó vitéz – mutatta be a község nemrég született címerét Lovas Pál.

 

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Lovas Pál a címer átadásán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában