Nyugdíj

2022.01.09. 19:30

Emelkedett a nyugdíjkorhatár, de emelkedik a juttatás is

Magasabb összegű ellátásra számíthatnak, akik idén terveznek nyugdíjba vonulni.

ÉM

Forrás: Shutterstock

Az öregségi nyugdíj korhatára ez évtől 65 évre emelkedett. Februárban érkezik az emelt összegű nyugdíj és a 13. havi plusz, de további juttatásra is számíthatnak a nyugdíjhoz kötött ellátásban részesülők, amennyiben az infláció mértéke év közben meghaladja a tervezett értéket. Akik pedig idén terveznek nyugdíjba menni, várhatóan 8,5 százalékkal magasabb ellátásra számíthatnak, mintha egy évvel korábban tették volna.

 

Nők 40, változatlanul

 

A nyugdíjkorhatár 2022. január 1-jétől 65 évre nőtt, ami azt jelenti, hogy elsőként az 1957. január 1. és december 31. között születettek töltik be az öregségi nyugdíjra meghatározott életévet. Akik már korábban elérték ezt, természetesen bármikor igényelhetik a nyugellátást, köztük azok is, akik igénybe akarják venni a nők kedvezményes nyugdíjazási lehetőségét, miután a Nők 40 feltételei nem változtak.

 

Az idén megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során új valorizációs szorzókat kell majd alkalmazni, amelyekről 2022 márciusában jelenik majd meg kormányrendelet. Fontos esemény ez azoknak, akik az adott naptári évben vonulnak nyugállományba, mivel a valorizációs folyamat lényege, hogy az újonnan megállapított ellátás összegét a nyugdíjazás előtti év átlagkereseti szintjéhez igazítják. Ezek a szorzók idén várhatóan legalább 8,5 százalékkal magasabbak lesznek, mint amiket 2021-ben alkalmaztak, azaz ennyivel magasabb ellátással számolhatnak azok, akik az idén mennek nyugdíjba – összegezte az idei év legfontosabb változásait a NyugdíjGuru hírlevelében Farkas András nyugdíjtanácsadó.

 

Emelt, tizenharmadik, prémium

 

A nyugdíjakat és az ezek mértékéhez kötött ellátásokat 5 százalékkal emelték január 1-jétől. Amennyiben az év első nyolc hónapjában mért tényleges inflációs adatokból becsülhető éves infláció mértéke meghaladná ezt, akkor novemberben kiegészítő nyugdíjemelés vagy egyösszegű kompenzáció várható. További évközi rendkívüli emelésre is sor kerülhet, ha a gazdasági helyzet ezt megkövetelné. Erre nemrégiben volt példa 2021 júniusában a rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelés.

 

A február havi nyugdíjjal együtt utalják a januártól már 5 százalékkal emelt összegű nyugdíj – vagy egyéb jogosító ellátás – 100 százalékával megegyező összegű pluszjuttatást 13. havi nyugdíjként vagy 13. havi ellátásként.

 

Az érintettek számára további kedvező fejlemény lehet, ha Magyarország gazdasági teljesítménye magas szinten marad, és az idei évben várható GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot – amire a nyugdíjszakértő szerint minden esély megvan. Ez esetben 2022 novemberében ismét lehetőség nyílik a nyugdíjprémiumra, aminek nagysága a ténylegesen várható GDP-növekedés 3,5 százalékot meghaladó mértékének és a novemberi nyugdíj egynegyedének, de legfeljebb 20 ezer forintnak a szorzata lehet – magyarázta.

 

Munka nyugdíj mellett

 

A nyugdíj mellett bármilyen jogviszonyban folytatott keresőtevékenységgel szerzett kereset ez évben is járulékmentes, azaz nem kell megfizetnie a nyugdíjasnak a 18,5 százalék mértékű társadalombiztosítási járulékot. A nyugdíj melletti munkavégzés viszont nem is jogosít nyugdíjnövelésre, a kereset mértékét azonban nem korlátozza semmi. Kivétel ez alól a közalkalmazotti és bármely egyéb közszférához tartozó jogviszony, amely mellett 2022-ben is szüneteltetni kell a nyugdíjat a jogviszony fennállásának idejére. A kormányzat ilyen jogviszonynak minősítette az egészségügyi szolgálati jogviszonyt is, ellenben a nyugdíjas orvosok és ápolók esetén továbbra is fennmaradt az úgynevezett nyugdíjpótló jövedelemkiegészítés rendszere.

 

A rokkantsági és a rehabilitációs ellátás mellett folytatott munkavégzésnek 2022-ben nincs semmilyen korlátozása. A korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a táncművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék és a bányászok egészségkárosodási járadéka mellett végzett munkával szerzett keresetre viszont fennmaradt a minimálbér 18-szorosával egyező összegű éves keretösszeg korlátozása, ami idén 3,6 millió forint.

 

(A borítóképen: A nyugdíjkorhatár 2022. január 1-jétől 65 évre nőtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában