Tragikus hír

2022.01.24. 11:14

Elhunyt Kabdebó Lóránt, Miskolc város díszpolgára

A neves irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyik alapítója, később dékánja, számos szakmai díj birtokosa 85 éves volt.

Kabdebó Lóránt irodalomtörténész

Forrás: Magyar Nemzet

Kabdebó Lóránt irodalomtörténész

Forras: Magyar Nemzet

A termékeny alkotónak a magyar kultúra napjával kapcsolatos gondolatait az Észak-Magyarország éppen a ma megjelent számában közli. Az utolsó nagyobb interjúját tavaly, a díszpolgári címmel összefüggésben adta az Északnak. A „Kabdebó professzor úgy érzi, tartogatja valamire az Isten” címen megjelent írás itt olvasható.

A Miskolc város díszpolgári címével elismert Kabdebó Lóránt 1958-ban magyar-történelem szakon tanári oklevelet szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, majd 1958 és 1970 között a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára volt.

 

Egyetemi doktori címet 1962-ben, majd 1969-ben a „szépirodalmi kandidátusa” rangot szerzett.

 

1962 és 1984 között a Miskolcon megjelenő Napjaink című észak-magyarországi irodalmi folyóirat versrovatának vezetője és lap főszerkesztő helyettese volt.

 

Az 1950-es évek végétől lett Miskolc legjelesebb költője, Szabó Lőrinc (1900-1957) életpályájának és műveinek kutató elemzője. Még miskolciként a fővárosi Petőfi Irodalom Múzeum osztályvezető főmunkatársa volt 1970-től 1989-ig, 1991-től az intézmény tudományos tanácsadója. Ez idő alatt írta meg három kötetes Szabó Lőrinc monográfiáját és szerezte meg akadémiai doktori címét.

 

Irodalomelemző írásainak jelentős része foglalkozott a Nyugat szépirodalmi folyóirat szerzőinek, valamint Szabó Magda (1917-2007) munkásságával, majd a kortárs szépirodalmi szerzők műveivel.

 

A fővárosból 1993-ban tért visszat Miskolcra, ahol a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi karának egyik alapítójaként az Irodalom Tanszék vezetője, majd 1997-2006 között a kar dékánja volt. 2006 óta a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának „professor emeritus”-a.

Kabdebó Lóránt számos díj és kitüntetés birtokosa volt. Elnyerte többek között Miskolc város Irodalmi Díját (1969), a Miskolc Városért Emlékplakettet (1986) és a Szabó Lőrinc-díjat.

 

A Magyar Köztársaság Érdemrendjének Tiszti fokozata kitüntetést 1998-ban nyerte el. Irodalmi tevékenységéért 2012-ben kapta meg a József Attila-díjat.

Több évtizedes munkásságáért a Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címet 2021-ben kapta meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában