Fejlesztés

2022.01.09. 10:30

Csernelyben már készül a Derelye Ház

A faluközpontban lévő ingatlanban helytörténeti kiállítást is terveznek.

ME

Fotó: ME

A régi finomság hagyományát előbb felélesztették, majd tudatos munkával elkezdték fejleszteni. A helyiek életre hívták a derelyefesztivált, emellett pedig a környék és az ország számos rendezvényén igyekeztek népszerűsíteni a falu legismertebb ételét. A krumplitöltelékes derelyét néhány évvel ezelőtt HÍR-védjeggyel ismerték el, most pedig elérkezett a lehetőség egy újabb komoly lépés megugrására. A falu központjában található használaton kívüli ingatlanban már megkezdődött a kivitelezés, ami néhány hónapon belül a derelyések új otthonává válik.

Sok tárgyi emléket kaptunk, amit szeretnénk a nagyközönség elé tárni

– Csorbáné Galambosi Erzsébet

 

– A Derelye Házban már elkészült a vizesblokk, a konyhai részen pedig már csak a burkolás és a vakolás van hátra – árulta el Csorbáné Galambosi Erzsébet, az egyesület elnöke. – Ezt követően a kiállítótereket tesszük rendbe, hiszen két helytörténeti szoba berendezését tervezzük. Ezekben nemcsak a gasztronómiai hagyományokra tekintünk vissza, hanem a falura jellemző kohász-, bányász- és paraszti élet emlékeit is igyekszünk visszaadni. Nagyon sok tárgyi emléket kaptunk, amit szeretnénk a nagyközönség elé tárni. A tervek szerint a teljes egészében felújított házat az idei fesztiválunkon, július utolsó szombatján adjuk majd át. 

 

Fontos civilek 

 

A folyamatban lévő fejlesztéssel kapcsolatban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a csernelyi hagyományőrző egyesület működése jól mutatja, hogy a környék fejlődésében milyen fontos szerepet töltenek be a civil szervezetek.

 

– Örülök neki, hogy idén a tevékenységük új szintre léphet – fogalmazott Riz Gábor. – A tulajdonukat képező ingatlanban már javában zajlanak a felújítási, átalakítási munkák. A Derelye Ház a helyi hagyomány méltó központja lehet a jövőben.

 

(A borítóképen: Még bőven akad feladat a felújítás terén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában