Változás

2022.01.15. 15:30

Cigaretta már márkajelzés nélkül

Akik rendszeresen vásárolnak dohányárut, nagy változást tapasztalhattak év eleje óta.

UA

Fotó: Ádám János

A korábbi raktárkészletek kifutásával párhuzamosan egyre több trafikban jelennek meg az új, egységes csomagolású cigaretták és dohánytermékek, amelyeken már márkajelzések sem szerepelnek. A cigaretták nevét szintén egységes, fehér betűvel tüntetik fel a dobozokon, így többen meglepődtek a vásárlás során, amikor nem a megszokott kinézetű terméket kapták kézhez. 

 

Több helyen olvashatjuk, hogy a dohányzás káros, és komoly szövődményei lehetnek, amelyek komoly kockázatot jelentenek az ember egészségére. A dohányzás számos betegség rizikófaktorát növeli, ilyen például a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási kockázatának növekedése, de a tüdőrák is ide sorolható mint a dohányzás káros hatása. 

 

Éppen ezért a dohányzás visszaszorítása érdekében a kormány évről évre komoly intézkedéseket tett, amely a statisztikákban is megmutatkozik. Már itthon is hatott az egészségügyi kockázatokra figyelmeztető, erősebben dohányzásellenes korszellem, a mennyiségi mutatók alapján egy évtized alatt negyedével visszaesett a hazai fogyasztás. 

 

A KSH adatai szerint a leszokási arány az adatok alapján pozitív képet mutat. A 2019-es adatok alapján a férfiak közül a valaha dohányzók 42 százaléka, nőknél a 37 százaléka tette le végleg a cigarettát. A dohányzás visszaszorításának törekvése az idén január 1-től életbe lépett törvény is, amely előírja az egységes cigarettásdobozok forgalmazását. Ezzel a jogalkotó célja, hogy ne legyenek a dobozok csábítóak a vásárlók számára. 

 

Az új arculat 

 

Ezeken a dobozokon már a felület első és hátsó oldalán 70 százalékban egészségügyi figyelmeztetés szerepel. Rákerült a dobozra az is, hogy a filter egyszer használatos műanyagot tartalmaz, és a márkák színekkel vagy betűtípussal sem különböztethetik már meg magukat, mert a dobozok egységes színű alapon, teljesen azonos betűtípussal tüntetik fel a márkát. A termékeken semmilyen „pozitív” egészségügyi információ nem helyezhető el (alacsonyabb károsanyag-, például kátránytartalom), de így a fogyasztó a kisebb ártalmat segítő, mérsékeltebben káros termékeket sem találja meg. 

 

„Nekünk sokkal nehezebb, hiszen jobban kell figyelnünk, mert a dobozok teljesen ugyanolyanok, így csak a betűkre hagyatkozhatunk. Nekem annyiban könnyíti meg a dolgomat, hogy a korábbi helyekre kerültek vissza a dobozok, így emlékezetből tudom, hogy merre keressem az egyes márkákat. Én magam is dohányzom, én nem vettem észre változást a dohány ízében, de több vásárló is erre panaszkodik, akik hozzám járnak, viszont lehet, ezt már csak azért mondják, mert egységes a doboz” – mondta el az Észak-Magyarországnak Kovácsné Alíz, egy miskolci trafiktulajdonos. Egy másik kereskedő azt nyilatkozta lapunknak, hogy neki még van készlete, így nincs nagy tapasztalata az új fogadtatásáról, de amiből már az új csomagolás van, azt meglepődve fogadták a vásárlók. 

 

A nagy népszerűségnek örvendő, de nagyon káros mentol ízesítésű dohánytermékek idén januártól teljesen eltűnnek az üzletek polcáról. 2020 májusában már életbe lépett a mentolos cigarettákra vonatkozó tilalom az Európai Unióban. Az ízesített cigarettákat és egyéb dohánytermékeket már 2016-ban betiltották, de a 3 százaléknál nagyobb piaci részesedésű termékek, mint a mentolos cigaretták, addig haladékot kaptak. Ez a haladék jár le január végén, ennek értelmében teljes mértékben kivezetésre kerülnek a mentolszármazékot tartalmazó termékek az egészségre gyakorolt súlyos hatásuk miatt.

 

(A borítóképen: Az új, egyforma fekete dobozokon nincs márkajelzés, az elején egységes betűtípussal szerepel a név)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában