LÁEV

2022.01.01. 15:30

Buszok is parkolhatnak majd a kisvasút állomásánál

Régi terv, hogy a lillafüredi kisvasút városi végállomásánál is kényelmesen lehessen járművel várakozni.

ÉM

Fotó: Kozma István

Fontos beruházás kezdődött meg a Lillafüredi Állami Erdei Vasút Dorottya utcai végállomásánál. A közelmúltban fejeződött be pályázati pénzből az állomásépület teljes felújítása. Régi gondja az autóval vagy busszal utazóknak, hogy a közelében nagyon nehezen lehet parkolóhelyet találni, ahol biztonságban tudhatnák a kisvonattal történő utazás idejére a járművüket. 

Mint megtudtuk, a kisvasutat üzemeltető Északerdő Zrt. egy 22 személyautó és 3 autóbusz számára alkalmas, aszfaltburkolatú parkolót alakít ki, járdával együtt. Emellett a parkolóba bevezető és az onnan kivezető útszakaszokat is leaszfaltozzák. Olyan parkoló létrehozása a cél, amely fákkal könnyen körülültethető, így ugyanis itt egy zöld sziget jöhet létre. Mint megtudtuk, a várhatóan jövő év első felében befejeződő beruházás a Lillafüredi Állami Erdei Vasút már korábban megkezdődött átfogó felújításának szerves része.

 

Teljes rekonstrukció 

 

A kisvasút nagyfelújításának második szakasza, a Dorottya utcától Majláthig tartó 2,2 kilométeres szakasz teljes körű rekonstrukciója nyáron kezdődött el. A pályázaton nyert közel 2,5 milliárd forintos keretből egyébként a vasút szinte minden része megújul az utasváróktól a peronokon át a vasúti pályáig. A munkálatok keretében a régi pályát elbontották mintegy tizennégy kilométer hosszan, majd az ágyazat cseréje után új anyagokból új vágányokat építettek. 

 

Teljesen megújul a pálya mentén a vízelvezetés, ahogyan a keresztező utcák és a telekbejárók útátjárói is. Diósgyőr megállóhelyen a jelenlegitől mintegy százötven méterrel arrébb, Lillafüred irányába új peron épül, amely már az időseknek és a kisgyerekes családoknak is megkönnyíti majd a felszállást a kisvasút szerelvényeire.

 

(A borítóképen: Parkoló épül a területen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában