Figyelem!

2022.01.14. 13:20

Befagytak a tavak, de azért csak óvatosan!

Közösen gyakorlatoztak a Szendrői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Bódvaszilasi Katasztrófavédelmi Őrs hivatásos tűzoltói a Rakaca-víztározónál január 14-én.

Forrás: baz.katasztrofavedelem/Dojcsák Dávid c. tű. szds.

Fotó: Dojcsák Dávid c. tű. szds.

A befagyott tó kiváló helyszínt biztosított a jégről mentési gyakorlatnak, amelyen különböző mentési technikákat alkalmaztak az egységek – tájékoztatott a katasztrófavédelem. Feltételezés szerint egy horgász merészkedett a még nem biztonságos jégfelületre és beszakadt.

 

Az ilyen balesetek elkerülhetőek, ha tisztában vagyunk az alábbiakkal:

 

A téli sportolás szempontjából a jól átlátszó, légbuborékoktól mentes, homogén állapotú jég tekinthető biztonságosnak, amelynek a vastagsága legalább 8-10 cm. Az ilyen vastagságú jég képződéséhez több napon keresztül tartó mínusz hőmérsékletek kellenek.

 

A folyókon kialakult jégpáncél vastagsága kiszámíthatatlan és a teherbírása jóval kisebb, mint az álló vizeken kialakuló jégtakaróé, ezért soha ne menjünk rá!

 

A természetes vizekben a jég alatt lehetnek meleg források, vagy olyan bomlási, rothadási folyamatok mehetnek végbe, amelyek hőt termelnek, ezért részenként eltérhet a jég vastagsága. Olvadáskor kerülni kell a természetes vizek jegét, mert ilyenkor a jégtakaró szerkezete, teherbírása kiszámíthatatlanul változik!

 

Minden vízfelületnek van egy kezelője. Ez lehet egy horgásztársaság, vagy az önkormányzat. A vízfelület kezelőjének a feladata megmérni a jég vastagságát és megfelelő vastagság esetén kijelölni a sportolásra alkalmas területet.

 

Amennyiben elég vastagra hízott a jég, azon a kijelölt rész áll a korcsolyázók rendelkezésére, azonban a kijelölt helyen is körültekintőnek kell lennünk! Soha ne menjünk egyedül a tóra korcsolyázni, vagy horgászni! Könnyebb egymásra figyelni, ha többen vagyunk. Hasznos, ha a társaság több tagjánál is van feltöltött mobiltelefon, így baj esetén segítséget hívhatunk a 112-es segélyhívó számon – hívják fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában