Elhanyagolt állapot

2022.01.23. 11:30

Balesetveszélyessé váltak helyenként Miskolc utcái

Elhanyagolt állapotban vannak Miskolc ikonikus utcái.

Ujlaki Attila

Fotó: Kozma István

A megyeszékhely főutcája és az ahhoz tartozó mellékutak, terek mindig is fontos szerepet töltöttek be Miskolc életében. Naponta több ezer ember fordul meg itt, hiszen a belváros vérkeringésében fontos szerepet játszanak. Nem utolsósorban a város arculatának meghatározó eleme a sétálóutca.

 

Kő kövön nem maradt 

 

A Kazinczy utca és a Déryné utca burkolatán helyenként több térkődarab is hiányzik, amely megnehezíti a gyalogosforgalom haladását és biztonságos közlekedését a járdaszakaszon. A helyszínen járva mi is azt tapasztaltuk, hogy helyenként több méter burkolat hiányzik, vagy éppen teljesen instabilan van – még éppen – a helyén. – 

 

Veszélyes, mert amikor nem tudja úgy emelni a lábát, főleg egy idős ember, akkor nagyon könnyen eleshet. Az egyik közeli ismerősöm már esett is el itt a zsinagóga előtt – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak a miskolci Bordás Erzsébet, aki elmondta, hogy gyakran jár a belvárosban, és szinte minden mellékutcán hasonlóak a tapasztalatai.

 

 – Én személy szerint ritkán járok a városban, de több ismerősöm is panaszkodott erre a szakaszra, főleg a Szinva terasz környékén kell vigyázni, mert van olyan hely, ahol a burkolat teljesen meglazult már, és mozog az ember lába alatt a térkő. Nagyon zavaró, mert látássérült vagyok, így nagyon kell koncentrálnom, hogy ne essek el – mondta Seres Erzsébet. 

 

– Zavaró, de még mindig jobb, mert ez sík terület, az Avason, ahol lakom, sokkal veszélyesebb volt, amikor a lépcső burkolata mozgott, azt is csak nagy nehézségek árán sikerült megjavíttatni, bár helyenként így is vannak hibák. Én vagyok az a típus, aki ha csak 2 centiméter hiányzik, biztos, hogy elbotlok. Főleg, amióta maszkot kell hordani, nem is látom rendesen. Úgy gondolom, hogy a Városgazda az illetékes ezeknek a problémáknak az orvoslásában. Az útjavítás, burkolatjavítás az ő feladatuk lenne – árulta el az Északnak az egyik üzlettulajdonos, aki névtelenséget kért, mert ő is a várostól bérli a helyiségét.

 

Nem csak a burkolat 

 

– Felháborító az, hogy a város szívében ilyen állapotok vannak. Mindig mutogatnak, hogy az előző vezetéstől maradt rájuk, holott ez nem reális, hiszen addig minden rendben volt, ezek az állapotok az elmúlt években kezdődtek – húzta alá az ugyancsak miskolci Nagy Erzsébet. 

Nemcsak a burkolat okoz problémát, hanem az is, hogy az utcák telítve vannak galambürülékkel. 

 

– Nekünk, üzlettulajdonosoknak a feladatunk az, hogy mindennap reggel takarítsuk el a koszt, hiszen a mi érdekünk, hogy a vevőink milyen körülmények között tudnak belépni az üzleteinkbe. Régebben napi szinten takarították az utat a Városgazda mosóautóival, de már egy jó ideje egyáltalán nem látom ezeket a járműveket – nyilatkozta bosszankodva egy üzlettulajdonos.

 

Mennyibe kerülhet? 

 

Megkerestünk több térköveket forgalmazó üzletet azzal kapcsolatban, hogy mennyibe kerülhet ezeknek a burkolatoknak a pótlása. A legszélsőségesebb eset az, hogy a kivitelező cég munkadíjjal és anyagköltséggel együtt négyzetméterenkénti 25 ezer forintos áron tudná elvégezni a kivitelezést.

 

Kérdéseink

 

Kérdéseinkkel megkerestük a Városháza sajtóosztályát, illetve a Városgazda Nonprofit Kft-t, amint válaszokat kapunk, közölni fogjuk azokat. 

– Ütemezve van-e a Kazinczy utca, Déryné utca, Szinva terasz, Európa tér térburkolatainak javítása? Ha igen, akkor mikorra? 

– Ha nincs ütemezve, akkor mi ennek az oka?

– Kaptak-e lakossági megkeresést, arra vonatkozóan, hogy a burkolat állapota balesetveszélyes?

– Rendelkeznek-e biztosítással, arra az esetre, ha valakit bizonyíthatóan a burkolat állapota miatt ér baleset?

– Milyen ütemrend szerint zajlik a Széchenyi út és az ahhoz tartozó mellékutak javítása? 

 

(A borítóképen: Van, ahol több térkődarab is hiányzik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában