Orvoslás

2022.01.30. 14:00

Az interneten gyűjtenek ismereteket tüneteikről

Minden negyedik magyar kereste már a megoldást a világhálón panaszaira.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Shutterstock

A páciens, ha betegség jeleit észleli magán, legtöbb esetben a háziorvossal konzultál, de gyakran több forrásból is gyűjt panaszairól információt. Minden negyedik ember az interneten keres rá tüneteire – derül ki a Dokio egészségplatform aktív internetező, felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív kutatásából. 

 

Az egészségügyi weboldal megbízásából a GKI Digital által végzett felmérés adatai szerint a megkérdezettek kétharmada, ha egészségügyi problémája van, elsősorban továbbra is a háziorvosával veszi fel a kapcsolatot. A koronavírus miatt kialakult járványhelyzetben viszont a személyes konzultációs alkalmak számát a háziorvosok a fertőzés további terjedésének elkerülése érdekében minimálisra csökkentették. Ennek következtében a páciensek más megoldások felé fordultak. 

 

A kutatásban részt vevők közel tizede magánorvossal veszi fel a kapcsolatot panaszok esetén. Azok számára is bővült a lehetőségek köre, akik nem érik el háziorvosukat, vagy nem tudják, a magánellátásban kihez forduljanak. Az utóbbi időszakban egyre népszerűbbé váltak a magánszolgáltatóknál elérhető telefonos orvosi konzultációk, ahol a páciens rövid időn belül, az általa kiválasztott időpontban kérhet tanácsot egy orvostól a panaszait illetően – mondta Radnóczi Gergely, a Dokio egyik alapítója. Hozzátette: ha valaki az interneten néz utána tüneteinek, fontos, hogy megbízható forrásból tájékozódjon, mivel a sima internetes kereséssel rengeteg áltudományos vagy szakmaiatlan tartalmat is lehet találni egészségügyi témákban.

 

Bajt nem okoznak 

 

 

Leginkább a járványhelyzet óta tapasztalható, hogy sok irányból kapnak az emberek tájékoztatást, illetve maguk is kialakítanak egy véleményt, ami nem segít az orvosoknak ebben az időszakban – mondta dr. Hintalan Ádám, miskolci háziorvos. Hozzátette: akadályozhatja, nehezítheti a munkát. Az is előfordul, hogy a páciensek úgy érkeznek a rendelőbe, hogy megmondják, hova szeretnének beutalót, mert biztosnak vélik, hogy mit kell kivizsgáltatniuk. Ez a tendencia egyre erősödik, ehhez alkalmazkodni kell. Ha az emberek ebbe az irányba indulnak, akkor az orvosnak meg kell találnia az eszközöket, módszereket, hogy végül a helyzetből a beteg gyógyultan jöjjön ki – emelte ki a háziorvos. Van, hogy reális a páciens elképzelése, ezért érdemes arra indulni a kezelést illetően. Ugyanakkor a tévhitet el kell oszlatni, a helytelen diagnózist javítani kell. 

 

Olyan is adódik, hogy már kész laborral, CT- vagy röntgenfelvétellel megy a páciens, amelyet a magánegészségügyben megcsináltatott, de túl hamar vont le következtetéseket. A kórkép felállításakor azonban rendszerint szükség van a háziorvosra, aki hozzá tudja tenni szaktudását. Párhuzamosan viszont jól működhet a kettő együtt.

 

 

(A borítóképen: Az internet félre is diagnosztizálhatja a beteget)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában