Szavazás

2022.01.11. 19:00

Az év fája a „mézadó” hárs

Fölényesen nyert az idei szavazáson a nagylevelű hárs.

ÉM

Fotó: Shutterstock

1419 vokssal 2022 fafajává választották a nagylevelű hárst az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) által – 2013 óta – minden évben meghirdetett szavazáson. A hárs a csatát a rezgőnyárral (402 szavazat) és a kecskefűzzel (371 szavazat) szemben nyerte meg. A fafaj hegyvidékeink üde erdeinek elegyfája, köves-sziklás, kőgörgeteges talajokon is megél. Matuzsálemi példányai több száz éves életkorúak, jó mézelő, szárított virágzata ismert gyógytea. Intenzív felújulóképessége miatt a gazdasági erdőkben visszaszorították, a nagyvad is erősen károsítja – olvasható a rövid jellemzés az OEE internetes oldalán.
 

Jótékony hársméz 

 

Latin nevén a Tilia platyphyllos igen magas lombhullató, 30-35 méterre is megnő. Hazánkban már Mátyás király idejében is ültették díszfaként. Továbbá a középkor szent fájának számított, és mivel könnyen lehetett faragni, templomi szobrok készítéséhez is felhasználták. A nagylevelű hárs virágai sárgásfehérek, finom illatúak. Már nyár elején, június első felében nyílnak, így elmondható, hogy az elsőként virágzó hazai hársunkról van szó. A fafaj kiváló méhlegelő. Az abból készült méz intenzív illatú, gazdag flavonoidokban, emiatt kiválóan alkalmas a felső légúti betegségek, alvászavar enyhítésére, illetve görcsoldó hatása is van.
 

(A borítóképen: Kedvencünk a hársméz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában