Árak befagyasztása

2022.01.25. 18:00

Az élelmiszerárstop nem hátrányos a termelőknek

Az árak befagyasztása a profit kis százalékát érinti csak.

Balogh Csilla

Nem okoz hátrányt a meghatározott élelmiszerek árának rögzítése a hazai termelőknek és a beszállítóknak, az alapvetően a kiskereskedelmet és csak a profitjuk kis százalékát érinti – hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

 

– A mostani döntés a külföldi hasonló intézkedésekhez képest jobban védi a beszállítókat, és nem várható áruhiány, ahogy az importáruk mennyiségének növekedése sem – mutatott rá Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara B.-A.-Z. megyei elnöke. 

 

A kormány intézkedése az árak átmeneti maximálásáról február 1-jétől érvényes. A NAK fontos eredménynek tartja, hogy az érintett termék árának átmeneti maximálását előíró szabályozás az esetleges áruhiány elkerülése érdekében a kereskedőket, és nem a beszállítókat kötelezi arra, hogy garantálják az érintett termékek jelenlétét a boltokban. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítói ennek köszönhetően jelentős tehertől mentesülnek. 

 

– A kiskereskedelmi szektor legnagyobb szereplőinek 2020. évi profitja megközelítette a 80 milliárd forintot – emlékeztetett Taskó József. Hozzátette: számítások szerint a mostani intézkedés a legnagyobb üzletláncok akkori profitjának legfeljebb 5-10 százalékát érintheti. 

 

A NAK felhívta a figyelmet, hogy az árrögzítés nem vonatkozik a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítóinak áraira. Ez azt jelenti, hogy továbbra is a hatályosan alkalmazott beszállítói árakat kell majd fenntartani, azaz a forgalmazók nem mondhatják fel a meglévő szerződéseket a fogyasztóiár-stopra hivatkozva. 

Nem várható áruhiány, ahogy az importáruk mennyiségének növekedése sem - Taskó József

Az agrárkamara szakértői szerint nagyon alacsony a valószínűsége a jelentős távolságból érkező olcsó importáru megjelenésének. Másik beszállítókra átállni egyrészt időigényes, másrészt a nagyobb élelmiszerláncoknál is komoly érték a beszállítói stabilitás és megbízhatóság.

 

A törvény oltalma 

 

Taskó József elmondta, a beszállítókat a tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény is védi. Tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül például, ha a beszállítóval szemben a kereskedő a beszerzési árat a beszállító tiltakozása ellenére egyoldalúan csökkenti. 

 

Ha a beszállító tisztességtelen forgalmazói magatartást tapasztal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának jelezheti.

 

A hatósági áras termékek február 1-től: 

 

kristálycukor (fehér cukor), 

búzafinomliszt BL 55, 

finomított napraforgó-étolaj, 

házisertéscomb, 

csirkemell, csirkefarhát 

ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában