Orosz kozmetikai vegyipari gyár Alsózsolcán

2022.01.21. 16:00

Alsózsolca is élvezheti a keleti nyitás előnyeit

Az Arnest Group több európai uniós vetélytárs közül választotta ki Magyarországot befektetése helyszínéül.

Szaniszló Bálint

Csöbör Katalin a beruházás bejelentésekor arról beszélt: megyénk ma már kikerülhetetlen gazdasági tényező. Fotó: KKM

A kozmetikai vegyiparból ismert orosz Arnest Group épít aeroszolos dobozokat előállító és töltő gyárat az alsózsolcai ipari területen. Ezt jelentette be a fővárosban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Csöbör Katalin, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1. számú választókerület országgyűlési képviselője, valamint Alexei Eduardovich Sagal, a befektető Arnest Group elnöke. A várhatóan 2023 tavaszára megépülő gyár még az év augusztusában megkezdi a termelést 256 új munkahelyet létrehozva.

 

Alexei Eduardovich Sagal, Szijjártó Péter és Csöbör Katalin jelentette be a fővárosban a térségünket érintő fejlesztést: 256 új munkahelyet hoz létre az Arnest Group a magyar kormány támogatásával. Fotó: KKM

 

Fejlett infrastruktúra

 

Az Arnest Group első embere elmondta, hogy egy 16 ezer négyzetméteres gyártóbázist alakítanak ki, ahol a legkorszerűbb és környezetvédő technológiával állítanak elő aeroszolos dobozokat, amelyeket különböző termékekkel meg is töltenek. Az évi 300 millió darabra tervezett üzemi kapacitás elegendő arra, hogy kiszolgálják a nyugat-európai megrendeléseket. Az Arnest Group az évi 16 milliárd darabos világszintű termelés mintegy 4 százalékát fedi le. Az elnök elmondása szerint több lehetséges európai helyszín közül választották Magyarországot és azon belül a Miskolc melletti Alsózsolcát. Fontos szempont volt a gazdasági és közlekedési infrastruktúra fejlettsége és a megfelelő potenciális szakembergárda megléte.

 

Támogatják a törekvéseket

 

„Ismét egy új beruházásnak örülhetünk együtt, amely jelentős számú új munkahelyet jelent annak a megyének, amely jó egy évtizeddel ezelőtt komoly gazdasági hátrányól indult el, és mára eljutott oda, hogy kikerülhetetlen gazdasági tényező – mondta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. – Sok ezer új munkahelyet tudtunk teremteni azóta Miskolcon és környékén. Ez a mostani beruházás beleillik az elmúlt években elkezdett és részben be is fejezett olyan fejlesztések sorába – például az M30-as autópálya és az Y-híd –, amelyek a megye gazdasági potenciálját növelik.”

 

A képviselő szerint egyáltalán nem véletlen, hogy az Arnest Group a Miskolc melletti Alsózsolcát választotta beruházása helyszínéül, mert – nem túlzás – minden adott errefelé, amely egy jó beruházáshoz szükséges. A térség eleve komoly ipari múlttal rendelkezik, az infrastruktúra pedig robbanásszerűen fejlődik. Az ott élő emberek szakmai tudása és elkötelezettsége pedig garancia a sikerre. Mindehhez hozzájárul a kormányzat támogatása, amely jelentősen segíti a borsodiak törekvéseinek teljesülését.

 

Hagyományokon alapulva

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – többek között – arról szólt, hogy a 17 milliárd forint értékű beruházást a magyar állam 7 milliárd forinttal támogatja. Mint kiemelte, egy újabb olyan befektetésről van szó, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyét gazdagítja. A megye olyan ipari hagyományokon is alapuló gazdasági potenciállal rendelkezik, amelyet hiba volna nem kihasználni és nem ajánlani nemzetközi befektetőknek.

 

A miniszter kiemelte, hogy a magyar kormány keleti nyitás politikája egyértelműen sikertörténetnek tekinthető, export- és importoldalról is növekedés tapasztalható a járvány okozta válság ellenére. A keleti befektetők pedig szívesen választják helyszínül Magyarországot. Mint mondta, ennek ékes példája az Arnest Group megjelenése Alsózsolcán. A csoport több európai uniós vetélytárs közül választotta ki Magyarországot, illetve Alsózsolcát. Ez egy olyan példa, amely további befektetőket csábíthat az országba.

 

(A borítóképen: Csöbör Katalin a beruházás bejelentésekor arról beszélt: megyénk ma már kikerülhetetlen gazdasági tényező)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában