Jelkép

2022.01.16. 12:00

A templomban is ott lesz az alsógagyi címer

Az alsógagyi címer a Gogyi család ősi címerének elemeit tartalmazza.

HE

Forrás: PH

Tizenhét megyénkbeli település vehette át címerét december közepén a megyeháza dísztermében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat támogatta azon községek címerének elkészítését, melyek ez idáig nem rendelkeztek ezzel a jelképpel. Alsógagy címerátadása különleges volt, hiszen az nem a központi rendezvényen történt, hanem a település karácsonyi ünnepségén, a több mint 130 éves görögkatolikus templomban. 

 

Takács László, Alsógagy polgármestere az Északnak elmondta, 2020-ban a járvány miatt nem tudták megtartani hagyományos karácsonyi koncertjüket és az azt követő vendéglátást, de tavaly adódott rá lehetőség. 

 

– Meghívtam Bánné dr. Gál Boglárkát, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét és Demeter Zoltán országgyűlési képviselőnket, akik elfogadták a meghívásomat. Az ünnepségen részt vettek a környező települések polgármesterei, jegyzői, intézményvezetői és vállalkozói. Természetesen Alsógagy minden lakója is a meghívottak között volt. Ezen az ünnepségen vehettem át a címerünket. Kovács Zsolt heraldikus járt utána Alsógagy történetének. Településünk egyike azon községeknek, melyek nevében szerepel a gagy szó. Ez a térség földbirtokainak tulajdonosára, a Gogyi családra utal. A család leghíresebb tagja Zsigmond király lovagja volt, akit a felsőgagyi templomban temettek el – mondta Takács László. 

 

Sas gyűrűvel 

 

Hozzátette: címerük a Gogyi család címerének elemeit tartalmazza. Az aranyszínű sas egy gyűrűvel a szájában és az aranykorona. Körben tölgyfák láthatók, jelezve, hogy ezen a vidéken erdő- és földműveléssel foglalkoztak az emberek. 

Számunkra rendkívül sokat jelent, hogy végre van címerünk

– Takács László

 

– Számunkra rendkívül sokat jelent, hogy végre van címerünk, már csak azért is, mert a Cserehát szívében élünk. Immár 19 éve vagyok polgármester, de címerre ez idáig még nem jutott pénz. Külön öröm, hogy a mi címerünk nemcsak papíralapon látható majd, hanem a templomunkban is. Az ikonosztáz fölött ugyanis van két kör alakú, üres terület, és Kovács Zsolt felajánlotta, hogy az egyikre felfesti a magyar címert, a másikra pedig az alsógagyit. Nyáron felújítást tervezünk a templomunkban, így ennek keretén belül megtörténhet a címerek felfestése is – fogalmazott a polgármester.

 

(A borítóképen: Takács László polgármester a címerrel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában