Munkahely

2022.01.28. 19:00

A téli hidegben veszélyes lehet a munkavégzés

Pihenőidő és meleg tea biztosításával is kötelesek védeni a szabadban dolgozókat munkáltatóik.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tartósan alacsony hőmérséklet megnöveli a kültéri munkavégzés kockázatait – hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára –, az átlagosnál nagyobb hidegben így fokozottan ügyelni kell a biztonságos munkavégzésre. Hasznos tudnivalókat és tanácsokat osztott meg nemrégiben a minisztérium azoknak, akik hidegnek minősülő munkahelyeken dolgoznak. 

 

Egészségi ártalmak 

 

Elsősorban a szabadban végzett fizikai munka – fakitermelés, építőipari kivitelezés, útépítés, -burkolás, -tisztítás, szemétszállítás – során kell különös gondot fordítani a munkavállalók védelmére az államtitkár szerint. 

 

A nagy hidegben végzett munka ugyanis ártalmas lehet az egészségre: a hidegnek kitett testtájakon – főként végtagokon, orron, fülön – a test védekező mechanizmusaként érösszehúzódás, érszűkület alakul ki, fagyási sérülések keletkezhetnek. A rendkívül hideg környezet nem mellékesen fáradtságot okozhat, fokozhatja a kar, láb remegését, csökkentheti a kéz szorítóerejét, ezek a tényezők pedig mind balesetveszélyes helyzetek kialakulásához vezethetnek. 

 

A dolgozókat különböző munkavédelmi jogszabályok védik ezen veszélyek ellen. Az egészségkárosító kockázatok miatt a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúaknak és várandós nőknek hideg munkakörnyezetben például kifejezetten tilos a munkavégzés.

 

Védőeszközök 

 

Akiknek viszont ilyen körülmények között kell dolgozniuk, hideg elleni védőeszközöket, védőruhát, például meleg sapkát, kesztyűt, bélelt munkavédelmi bakancsot, téliesített védőkabátot vagy mellényt kell biztosítani, a mozgó gépjárművek környezetében végzett munkák esetén pedig a láthatóságról is gondoskodni kell mellénnyel, fényvisszaverő csíkokkal. 

 

Jogszabály rendelkezik arról is, hogy a hidegnek minősülő munkahelyeken biztosítani kell az óránként öt-tíz perces vagy szélsőségesen hideg időjárás esetén akár hosszabb pihenőidőket a környezethez képest melegebb, lehetőleg fűtött és megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyeken. A higiénés követelmények betartásával pedig 50 fokosnál magasabb hőmérsékletű, meleg teát is biztosítania kell a munkáltatónak dolgozói számára. 

 

Fokozott figyelem 

 

A kinti hidegben végzett munka ideje alatt is lehet tenni a kihűlés ellen: a végtagok, ujjak mozgatásával élénkíthetjük a vérkeringést, ezzel emelve a test hőmérsékletét – tanácsolja az ITM. A munkavállalókat a munkavédelmi oktatás során a veszélyforrások és a megelőző intézkedések mellett arra is emlékeztetni kell, hogy figyeljenek, vigyázzanak egymásra, bármilyen panasz, rosszullét, sérülés esetén a tevékenységet azonnal hagyják abba, haladéktalanul kérjenek munkahelyi elsősegélynyújtást vagy orvosi ellátást. 

 

Fokozottan figyelniük kell emellett a havas, jeges, csúszós útviszonyokra a járművezetőknek és gyalogosoknak egyaránt, a balesetveszély megelőzésére. Mindezek mellett arra is ügyelni kell, hogy mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni – húzta alá a minisztérium.

 

(A borítóképen: A hidegben fokozottan ügyelni kell a biztonságos munkavégzésre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában