Levegőszennyezettség

2022.01.18. 11:30

A szél javított a szmoghelyzeten Borsodban

Az időjárás hétfőn a kezünkre játszott szmogügyben, de – ahogy mondani szokták – lesz ez még így se...

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Veres Pál, Miskolc polgármestere a város levegőszennyezettségére tekintettel szombaton elrendelte a füstködriadó (szmogriadó) úgynevezett tájékoztatási fokozatát, mert a magas szállópor-koncentráció miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ a legrosszabb – veszélyes – kategóriába sorolta megyeszékhelyünket.

 

Miskolc nem volt egyedül ebben a kategóriában, mert csak Borsod-Abaúj-Zemplénből szinte a teljes Sajó-völgy – Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter –, valamint Hernádszurdok is ugyanebbe a kategóriába soroltatott be. (Csak emlékeztetőül, a levegőhigiénés index rendszere négy légminőségi kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes minősítést – a szerk.)

 

Riadó, itt a füstköd!

 

A miskolci polgármester a 306/2010. (XII. 23.) kormányrendelet és a 30/2013. (X. 1.) önkormányzati rendelet alapján döntött a füstködriadó tájékoztatási fokozatáról, mert a városban elhelyezett mérőeszközök adatai alapján a szálló por két egymást követő napon elérte köbméterenként a 75 mikrogramm mennyiséget. Az úgynevezett riasztási küszöbérték egyébként köbméterenként 100 mikrogramm szálló por. Fontos érv volt, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint további levegőminőség-romlás volt várható a hét végén.

 

Az önkormányzati rendelet szerint ilyenkor a városvezető tilalmakat, kéréseket fogalmaz meg a városban élőkhöz. A tájékoztatási fokozat alatt tilos bármilyen nyílt téri égetés. Ennek betartatására és fokozott ellenőrzésére – mint fogalmaznak – a polgármester felhívta a Miskolci Önkormányzati Rendészet figyelmét.

 

Azt nem sikerült megtudni, hogy a Miskolci Önkormányzati Rendészet járőrei valóban végeztek-e ilyen ellenőrzést, és közbeavatkoztak-e, ha az intézkedés ellen vétőt találtak.

 

A legnagyobb közösségi portálon viszont nem egy posztban jelezték, hogy találkoztak olyanokkal, akik bizony – fittyet hányva a rendelkezésnek – szabadtéren égettek mindenféle hulladékot. Ráadásul nem is tudtak a tiltásról.

 

Kérések, intelmek

 

A polgármesteri intézkedés tartalmazott olyan ajánlásokat, amelyek használatával mérsékelni lehet a szmoghelyzetet.

 

Veres Pál arra kérte a városlakókat, hogy ne használják a személyautójukat, (főleg a dízelüzeműeket), hanem utazzanak inkább közösségi közlekedéssel.

 

Azt a kérést is megfogalmazta a polgármester, hogy – amennyiben lehetséges – mérsékelni kell a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Ha van lehetőség gázfűtésre, inkább azt vegyék igénybe a háztartások, illetve száraz fával fűtsenek, ne égessenek a kazánban hulladékot, műanyagokat.

 

Kérésként fogalmazódott meg, hogy kerülni kell a porképződéssel járó tevékenységek végzését.

 

Kovács András Görömböly irányában lakik, és rendszeresen autóval jár belvárosi munkahelyére. Ugyan a családnak két autója van, de a család igyekszik úgy összehangolni a reggeli munkába és iskolába járást és a délutáni hazamenetelt, hogy ne kelljen mindkét autót használni. Korábban sikerült azt is összehozni, hogy az egész család városi busszal közlekedett, időnként.

 

Nem járt sűrűbben a busz

 

Kovácsék értesültek a miskolci polgármester szombaton bejelentett intézkedéséről. Őket igazából a gépkocsihasználat érintette, hiszen szabadtéren eszük ágában sem volt bármit is elégetni, és kazánjuk is gáztüzelésű, így az nem szennyezi nagyon a levegőt.

 

Elhatározták, hogy a hét végén nem használják az autókat, hanem – a polgármesteri intelemhez igazodva – a közösségi közlekedést részesítik előnyben. Igen ám, de a buszok ritkán járnak – hétvégén meg főleg –, így hiábavaló volt az elszántság, mégiscsak használni kellett legalább az egyik járgányt.

 

A hétvégén tapasztalt miskolci autóforgalomból nem tudtunk arra következtetni, hogy érdemi mértékben csökkent volna az úton lévők száma.

 

A helyzeten a hétfői szeles idő javított, így Veres Pál tegnap visszavonta a füstködriadó tájékoztatási fokozatát, azaz megszűntek a rendelkezések, kérések. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint ma még kitart a légmozgásokkal járó időjárás, de szerdától újra szélcsendes, szmogveszélyes idő lesz.

 

(A borítóképen: Az utakon közlekedő autók kipufogófüstje jelenti a legnagyobb légszennyezési kockázatot)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában