2022 akár a rekordok éve is lehet

2022.01.22. 11:30

A gyorsan emelkedő albérleti díjak a járvány előtti szintig vezethetnek

Az ingatlan- és albérletpiac kezd magához térni, elemzők szerint 2022 akár a rekordok éve is lehet.

Bacsó István

Forrás: Shutterstock

Tovább nőttek az albérletárak decemberben is a budapesti kiadó lakások piacán, és ez a trend 2022-ben is folytatódik – derül ki a rentingo.com legfrissebb előrejelzéséből. A múlt évi látványos bezuhanást követően a járvány újabb hullámai egyre kevésbé befolyásolják az árakat. Jelenleg átlagosan 157 ezer forintot kérnek Budapesten egy kiadó lakásért, és szemben a tavaly téli folyamatos árcsökkenéssel, az induló ötödik járványhullám ellenére a bérleti díjak további növekedése várható.

 

A nyár alakíthatja a trendet

 

Míg azonban tavaly a magához térő gazdaság, az erősödő fizetőképes kereslet és az ingatlanárak emelkedése okozta az albérletárak növekedését, addig idén ehhez hozzájárulhat a jegybanki alapkamat emelkedése is, ami a bérbeadók hozamelvárását is befolyásolja. Amennyiben nyáron tovább normalizálódik a fővárosi turizmus, és még több lakás tér vissza az Airbnb-piacra (rövid távú, néhány éjszakás bérlés), a budapesti bérleti díjak az év második felében elérhetik a válság előtti szintet, ami átlagosan közel 170 ezer forintot jelent. Ilyen árakra legutóbb 2020 januárjában volt példa. – áll az elemzésben.

 

Ez a trend jellemző megyénkben és Miskolcon is. Az ingatlan.net adatai szerint, amely 2004-óta vezeti a statisztikát, érdekes számok látszanak.

 

Szórásban

 

Míg 2004-ben az átlagos albérletár mindössze 796 forint volt négyzetméterenként, és 2008-ban érte el a csúcsot 2310 forinttal, utána folyamatosan csökkent, 2021 végére azonban ismét visszakapaszkodott a kétezer fölötti szférába, egészen a 2400-as szintig. Ezt igazolják az aktuális hirdetések is: a belvárosban 2000 és 3500 forint közötti négyzetméteráron hirdetik a lakásokat, a Győri kapuban 1862-es négyzetméteráron kivehető egy 51 négyzetméteres ingatlan, ugyanekkora a Katowice utcában 1960-ért. A Corvin utcában 1917-ért van találat 58 négyzetméterre. A szórás helytől, állapottól és a tulajdonos vágyaitól függően természetesen nagy. A Selyemréten egy felújított, 36 négyzetméteres lakást 2777 forintos négyzetméteráron kínálnak, míg a Dóczy utcában egy új, 71 négyzetméteresért 2816-ot kell kifizetni havonta négyzetméterenként.

 

 

Az árak városrészenként is változatosak. Az Avason a 2020. szeptemberi mélypont, 1200 forint után újra 2000 fölött járnak, ez a járvány előtti 2018-as szint, és emelkedik.

 

Egy átlagos 51 négyzetméteres panelért itt 90–110 ezer forintot kérnek. Érdekesség, hogy a belvárosban alig magasabbak a díjak, 2200 forintos négyzetméterenkénti átlaggal. Aminek a magyarázata elsősorban az, hogy a város legnagyobb dombja mellett található a Miskolci Egyetem, ahol sok vidéki diák nem kap kollégiumot, ezért albérletet keresnek, minél közelebb a campushoz.

 

Megyei viszonylatban hasonló görbét mutat a statisztika.

 

Ez azzal magyarázható, hogy a megyei albérletpiac döntő mértékben azonos a megyeszékhellyel. Más városainkban és kisebb településeinken az albérlet nem számottevő, legtöbb helyen nincs is. Ez érthető, hiszen a munkahely és a tanulás a két fő ok, amiért emberek, főleg diákok albérletet vesznek igénybe.

 

Ingatlanártól függ

 

További érdekes korreláció az adatok között az, hogy többé-kevésbé az ingatlanárak változását követik az albérlet­árak is. Amikor drágul az ingatlan, feljebb mennek a díjak is, és viszont.

 

2021 végére lépcsőzetesen emelkedtek az árak és a díjak is, most év elején kis visszaesés volt tapasztalható, de az előrejelzések szerint hamarosan „beindul” az albérletpiac, amely további emelkedéssel jár majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában