Ezt írtuk anno 2002-ben

2022.01.06. 07:30

A „befogadott” őzeket elkobozták a családoktól

Talált erdei állatot soha ne tartsunk meg! A figyelmeztetés 2002. január 7-én volt olvasható az Észak-Magyarországban.

ÉM

Fotó: Shutterstock

A lap cikkében arról esett szó: a téli időszakban gyakoribb, hogy az erdőben járók sérült, kimerült vadállatokat találnak. Ezeket ne hagyják sorsukra, de semmiképpen ne vigyék őket haza – kérte a vadaspark vezetője, Molnár Attila.

 

 Megyénkben az idő tájt két őzet koboztak el „befogadó” családoktól. A Miskolci Vadaspark megállapodást kötött a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Parkkal, hogy védett és fokozottan védett fajok területükön talált példányait a vadasparkba szállítják. Molnár Attila azt is elmondta: ezek elsősorban madárfajok. Amennyiben legyengült állatok érkeznek, azok kondícióját megpróbálják lehetőségeik szerint feljavítani, majd a nemzeti parkok szakembereivel konzultálnak arról, hogy visszaengedjék-e a természetes környezetükbe. Az előző évben, 2001-ben 80 madár került így a Miskolci Vadasparkba. Ezek közül 41 állat elpusztult, az életben maradtak közül 27-et helyeztek vissza élőhelyükre.
 

(A borítóképen: Őzek, természetes téli közegükben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában