Covid-19

2022.01.03. 12:00

2022 lehet a járvány vége

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője szerint a koronavírus-járvány leküzdéséhez minden eszközünk megvan.

Kiss Dániel

Forrás: MW

Tedrosz Adhanom, a WHO főigazgatója a szervezet utolsó koronavírussal kapcsolatos 2021-es eligazításán kijelentette: 2022 lesz a Covid–19-járvány vége. A főigazgató szerint a járvány kezdete óta eltelt két évben nagyon jól megismertük a vírust, és minden eszközünk megvan az ellene való harcban – tudósította a Politico.
 

Még vizsgálják az omikront 
 

A WHO számításai szerint a vakcinaellátás a világ teljes felnőtt lakosságának immunizálására elegendő, beleértve a különösen veszélyeztetettek harmadik oltását is 2022 első negyedévének végéig. A szervezet szerint a meglévő eszközök hatékony hasznosítása és a méltányosságra való ügyelés azok a kihívások, melyekre az új évben ügyelnünk kell. A főigazgató hozzátette: „Amíg be nem oltottuk az egész világot, szerintem nem tudunk véget vetni ennek a járványnak.”

 

A WHO egyelőre azon dolgozik, hogy biztosra ki lehessen jelenteni, hogy az omikron-variáns milyen erős a korábbi mutánsokhoz képest, mint például a delta. Maria Van Kerkhove, a világszervezet egészségügyi vészhelyzeti programjának technikai vezetője szerint az adatok még bizonytalanok. A szervezet másik szakembere, Mike Ryan viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a kifejezetten az omikron ellen fejlesztett új vakcinák nem biztos, hogy hatékonyak lesznek más jelen lévő vírustörzsek ellen. A WHO vezető tudósa, Soumya Swaminathan szerint pedig a gyógyszerészeti vállalatoknak ideális esetben ki kellene várni, hogy a szervezet kijelentse, mely variáns ellen kell fellépni. 

 

A betegség ellen fejlesztett új gyógyszerek is befolyásolják majd az idei év leforgását, ezek ugyanis az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója, Hans Kluge szerint jelentősen megnövelik a súlyos állapotban lévő betegek túlélési esélyeit. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már két ilyen tabletta használatát javasolta: a Pfizer Paxlovidját és a Merck-féle Molnupiravirt. Mindkét gyógyszer esetében igazoltan csökkent a kórházba kerülés és a halálozás esélye 89, illetve 30 százalékkal. 

 

„Nem tudom megjósolni a jövőt, de azt meg kell jegyezni, hogy a mostani vakcinák a Covid–19 első generációs vakcinái. A jövőbeli vakcinák új vagy felfutó variánsoknak megfelelően lesznek finomítva és igazítva, ezzel növelve hatékonyságukat. Ez nem történik másképp az influenza elleni vakcinák esetében sem, melyeket újabb influenzavírus-törzsekhez igazítanak gyakorlatilag minden évben” – idézte a Business Standard.

 

Paxlovid és Molnupiravir


A Pfizer vállalat szerint a laborvizsgálatok azt mutatják, hogy a Paxlovid az omikron-variáns ellen is működőképes. A gyógyszer így 1200 halálesetet és 6000 kórházba kerülést akadályozhat meg minden 100 ezer olyan páciensből, akik a gyógyszert beveszik Albert Bourla vezérigazgató szerint. 

 

A Molnupiravir használatát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) egyelőre azon felnőttek számára hagyta jóvá, akiknél nagy a súlyos megbetegedés kockázata, és akik számára az FDA által engedélyezett alternatív kezelési lehetőségek nem hozzáférhetők vagy orvosilag nem megfelelőek. Az Egyesült Államokban a gyógyszer bevételét a várandósok számára sem ajánlják. 

 

Az EMA által ajánlott mindkét gyógyszert a covidos megbetegedéstől fogva 3-5 napon belül kell bevenni, napi több adagban öt napon keresztül – írta a Business Standard.


(A borítóképen: Az omikronon van a világ szeme)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában