Helyi közélet

2021.12.07. 12:09

Veszélyben a diós bejgli

Aggódhatunk, hogy kerül-e dió az ünnepi bejglibe. A piaci árakat szemlélve erősen elgondolkodik a háziasszony, ne cserélje-e le valami más alapanyagra a finomság töltelékét az idén.

ÉM

Ötezer forint körül van a dió kilója a miskolci piacon

Fotó: Ádám János

Azt már régóta halljuk, hogy kártevő pusztítja a termést, és azt is, hogy az időjárás sem kedvezett neki, de mindez most karácsony előtt jut el a tudatunkig, amikor szembesülünk a fogyasztói árakkal.

 

Körülnéztünk ugyanis a miskolci Búza téri piacon, tegnap 4000-5000 forintos áron lehetett kibontott diót kapni. Közelítően hasonló árat tapasztaltunk a nagyáruházakban is, bár van, ahol akciósan 3500-ért kapni a dió kilóját. A szupermarketekben 1500 forintért mérik a héjas változatot, igaz, mire megszabadítjuk a héjától a csonthéjast, majdnem ugyanott vagyunk. 



Fagy és fúrólégy

 

A diótermés 2020-ban csak az átlagos termés fele lett, és hogy idén milyen eredménnyel zárnak a diótermesztők, arra lehet tippelni. Nem lett könnyebb a helyzet tavaly óta, hiszen a 2020-ban károkat okozó tavaszi fagy idén sem kímélte az ültetvényeket, és a nyugati dióburok-fúrólégy is tovább végzi óriási pusztítást okozó tevékenységét.

 

Az Amerikából származó, az országban először 2011-ben, Kőszeg környékén megjelenő nyugati dióburok-fúrólégy mára gyakorlatilag az egész Dunántúlon tömegesen elterjedt, és néhány éven belül valószínűleg már a keleti határok mentén is tömeges előfordulására számíthatunk. (Megyénk egyes részein már meg is jelent a fertőzés – a szerk.) Ellene gépi technikával, ismételt és jól időzített permetezéssel lehet védekezni, amit csupán a nagy ültetvények tudnak hatékonyan alkalmazni. Az intenzív növényvédelemmel nem rendelkező kisebb ültetvényeken a kártevő pusztításának mértéke akár a 100 százalékot is megközelítheti. 

 

Az Agroinform.hu tavalyi felmérésében részt vevő válaszolók mindössze egy százaléka nem találkozott még a problémával, 6 százaléka szórványosnak, 93 százaléka viszont tömeges méretűnek írta le a pusztítást. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján hazánkban összesen közel 6000 hektáron van dióültetvény, melynek jelentős része Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. A dió árának emelkedésében – ők is megerősítik – nagy szerepe van a tavaszi fagyok miatti terméskieséseknek, a kártevők elleni védekezésnek és az élőmunka gyorsan növekvő költségeinek is – írja az Agroinform.hu. 
 

Közepes volt a termés

Nemcsák László évek óta foglalkozik diótermesztéssel, jelenleg a Hegyközben 170 hektáron gazdálkodik. Jó közepes termésről tud beszámolni. 

 

– A fogyasztói árak alakulását sok tényező befolyásolja – mondta. A termelői árakat illetően elárulta, hogy a héjas diót mérettől és minőségtől függően 700-900 forintért exportálja. A megtört dió termelői ára pedig szintén minőségfüggően 1500 és 3000 forint között van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában