turisztikai fejlesztés

2021.12.05. 07:00

Megújul a sárospataki lőportorony

Hiteles idegenforgalmi attrakciót szeretnének a látogatók elé tárni.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A város kiemelt fejlesztési tervei között szerepel a várnegyed rekonstrukciója – közölte Sikora Attila, Sárospatak alpolgármestere a Rákóczi-vár külső várfalát érintő beruházások bejárására szervezett sajtótájékoztatón. Patak központi, egyben turisztikailag egyik leglátogatottabb területe a vár, amelynek közelében nemrég elkezdődött a turisztikai hasznosítású fejlesztés.

Családok számára

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa ismertette: a lőportorony 1636-ban épült, vagyis I. Rákóczi György idejére tehető a létrejötte. Hozzátette: a most zajló fejlesztés eredményeként egy olyan hiteles turisztikai attrakciót szeretnének a látogatók elé tárni, ahol akár családok is jól érezhetik magukat. A megújuló épületben a lőporkészítéssel ismerkedhetnek meg majd a vendégek, valamint azzal, hogyan töltötték meg a korabeli fegyvereket a katonák – ismertette. Ezenkívül játszótér kialakítása is a tervek között szerepel, és részben helyreállítják a Veres-bástyát. A meglévő raktárépületek helyén épül meg az új Rákóczi-látványtár és látogatóközpont – közölte. Azt is ismertette: a külső vár bekapcsolása a projektbe kiteljesíti a sárospataki várnegyed turisztikai hasznosítását.

Új átjáró is létesül a várkert és a város között. A projekt 2,5 milliárd forint összköltségű európai uniós forrásból és hazai kormányzati támogatásból valósul meg.

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője kifejtette: már a korábbi várfejlesztések is bebizonyították, hogy turisztikai szempontból is van létjogosultságuk a hasonló beruházásoknak. Példaként említette a füzéri várat, ahol ha nincsenek járványügyi korlátozások, a várrekonstrukció eredményeként évente több mint nyolcvanezer turista fordul meg. Hasonló sikertörténetnek nevezte Boldogkő várát, valamint Regécet is. Kiemelte: a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram nagyon sok pozitív eredményt hozott Zemplénnek és Abaújnak is, hiszen a program keretében elvégzett beruházások sokszoros hasznot hoztak a régió idegenforgalmának – összegezte.

A sajtótájékoztatón a nemcsak fejlesztésekben, de létesítmények üzemeltetésében is érdekelt NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. adataira hivatkozva az is elhangzott, hogy például a nemrég átadott, felújított füzérradványi kastély október közepe és november közepe között, egy általában idegenforgalmilag nem túl erős időszakban már mintegy húszezer látogatót vonzott. Ez egy olyan új látogatói kör, amelyből sokan eddig még ritkán jártak a vidéken, de most már számíthatnak rájuk a vendéglátó- és szálláshelyek is.

(A borítóképen: Dr. Virág Zsolt és dr. Hörcsik Richárd)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában