Minimálbér

2021.12.25. 17:00

Túlmutat önmagán az emelés

A kötelező legkisebb bérhez kötött juttatások is emelkednek 2022. január 1-jétől.

ÉM

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál 2020-ban mintegy egymillió ember vallott be minimálbért vagy annál kisebb jövedelmet, amiből következik: ennyi munkavállalót érint, hogy a kötelező legkisebb bér összege 2022. januártól 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra emelkedik.
 

Tételről tételre 
 

A közel 20 százalékos növekedés azonban nem csak a bérből élőket érinti kedvezően, mivel ez az intézkedés azt is jelenti, hogy azok a kedvezmények és járadékok, amelyeknek az összegét a minimálbér alapján számítják ki, szintén emelkednek – összesítették a Bank360. hu elemzői. 

20210210 sasleltár

A regisztrált munkanélküliek számára igénybe vehető álláskeresési járadék maximális összege 2022-ben 6667 forint lesz, egy hónapra pedig legfeljebb bruttó 200 ezer forint álláskeresési járadék fizethető ki. Emelkedik a táppénz maximális összege: 2021-ben ez napi 11 160 forint lehetett, 2022 januárjától 13 333 forintra nő a betegség esetén fizethető pénz. 

 

A minimálbér emelése magával vonzza a gyermekgondozási díj (gyed) növekedését is. Alapesetben a gyed a szülő korábbi jövedelmének 70 százalékát teheti ki, a járadék maximuma azonban a mindenkori minimálbér összegéhez igazodik. A teljes egészében igénybe vehető összeg a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka lehet, ami 2022- ben 280 ezer forint. 

 

A diplomás gyed maximumösszege is függhet a minimálbér és a bérminimum szintjétől. A felsőfokú alapképzésben és szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben vagy szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgatókat a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér 70 százaléka illeti meg, ami jövőre 140 ezer forint lesz. Azok, akik mesterképzésben, egységes, osztatlan vagy doktori képzésben vesznek részt, a garantált bérminimum 70 százalékára számíthatnak, ami jövőre 182 ezer forint. 

 

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása után igénybe vehető járulékkedvezmény mértéke ugyancsak emelkedik: az állam a járulékokat a minimálbér kétszereséig, 400 ezer forintig engedi el jövő januártól. 

 

A minimálbérhez igazodik a meghatározott betegségekben, így laktózintoleranciában vagy cukorbetegségben szenvedők adókedvezménye. Ők a bruttó minimálbér egyharmada szerinti összeg alapján jogosultak szja-kedvezményre, ami havonta 10 ezer forintot jelent januártól. 

 

Jövőre a 200 ezer forintos minimálbért kell alapul venni a tanulószerződéssel tanuló diákok juttatásának kiszámításakor is, ugyanez vonatkozik a szakképzési munkaszerződéses egyéb juttatásokra is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában