Jelentés

2021.12.15. 13:00

Tettek a korrupció ellen

Tovább erősödött a csalásmentesség az önkormányzati társulásoknál az idén, állapította meg az Állami Számvevőszék.

Bacsó István

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A jelentésben mintegy harminckét települési önkormányzati társulás szerepel megyénkből, amelyeknél intézkedéseket tettek az esetleges csalások kiküszöbölésére. Az új szabályozások áttekinthetőbbé teszik az intézmények működését, hozzájárulnak ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a korrupció és a visszaélés veszélye a napi működésük során. Ezek a társulások rendkívül sokrétű tevékenységet végeznek a településeken, biztosítják például az orvosi ügyeletet, bölcsődéket, óvodákat, szociális szolgáltatókat működtetnek, ezáltal érintik a társadalom valamennyi rétegét.

A társulások többek között óvodákat, bölcsődéket működtetnek (fotónk illusztráció) | Forrás: Shutterstock

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 378 önkormányzati társulás oktatási és szociális intézményének belső kontrollrendszerét és integritásának lényeges elemeit ellenőrizte, és már a folyamat alatt lehetőséget adott arra, hogy a kockázatokat az intézmények vezetői mérsékeljék. Ennek eredményeképpen a csalások kockázata a vizsgálatban részt vevőknél jelentősen javult, alacsony szintre csökkent.

 

Kisebb korrekciók

 

Néhány érintett megyei intézménynél érdeklődtünk, hogy konkrétan milyen intézkedésekről, szabálymódosításokról van szó, mit kellett tenniük a jobb minősítésért.

 

Jenei Lászlóné jegyző a Gesztelyi Gondozási Központtal kapcsolatban elmondta, hogy egységes szerkezetben elkészítették az intézkedési terveket, az ÁSZ iránymutatásai alapján módosították a belső szabályozásokat. A jegyző szerint ez náluk nem jelentett sok változtatást, csupán kisebb korrekciókat. Egy záradékot kellett például módosítani hiányzó aláírások miatt.

 

„Ez egy nagyon átfogó vizsgálat volt, egy tizenhét pontból álló feladatsornak kellett megfelelni, és az intézményünknek, a Múcsony és Társult Települései Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnak a különböző szabályzatait kellett elkészítenünk, illetve módosítanunk. Ezek az átláthatóságot, a szabályok betartását hivatottak biztosítani. Például a panaszok kezelését, az ajándékok elfogadását szabályoztuk, hogy ki fogadhat el, milyen módon, mekkora értékben stb. Mindez nagyon részletekbe menően van szabályozva. Vagy magának az önkormányzatnak a működését érintő rendelkezéseket vizsgáltuk felül, illetve azokat, amelyek minden önkormányzati intézményre egyaránt vonatkoznak. Az elkészült dokumentációt benyújtottuk előírás szerint az ÁSZ-hoz, ahol ellenőrizték és rendben találták. Ez alapján tették azt a megállapítást, hogy az intézkedést követően csökkent az esetleges visszaélések kockázata” – tudtuk meg Borosné Bodnár Máriától az intézmény vezetőjétől. Az ÁSZ szerint a szabályozások és nyilvántartások kialakításának célja nem önmagában a jogszabályi rendelkezések betartása, hanem a csalásmentes gazdálkodás feltételeinek megteremtése, ezáltal az átláthatóság és elszámoltathatóság elvének érvényesítése, a közszolgáltatásokat igénybe vevő állampolgárok bizalmának erősítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában