Út a diplomához

2021.12.09. 14:00

Tanulásra ösztönző támogatás

Ösztöndíjjal segíti a hátrányos helyzetű és roma származású diákok tanulmányait az Út a diplomához program.

Fotó: Kozma István

A társadalmi felzárkózás témáját komplexen kezeli a kormányzat. A hátrányos helyzetű fiatalok támogatása az életkori sajátosságokhoz igazodik, és az óvodától a középiskolán át a diplomaszerzésig, ezt követően pedig a munkába állásig követi nyomon az életutakat – hangzott el az Útravaló Ösztöndíjprogram Út a diplomához elnevezésű alprogramjának döntési eredményeit bemutató sajtótájékoztatón tegnap a Miskolci Egyetemen. Az idei tanévben 481 egyetemi hallgató tanulását támogatja félévente 225 ezer forintos ösztöndíjjal a Belügyminisztérium, közülük minden tizedik Miskolcon tanul. 

 

A halmozottan hátrányos helyzetű diákok tanulását segítő szakmai programban való részvétel missziós tevékenység a Miskolci Egyetem számára. „Elemi kötelességünk, hogy segítsük a térségben élő, szociálisan rászoruló fiatalokat a tanulmányaikban és a diplomaszerzésben” – szögezte le elöljáróban Horváth Zita rektor. Egyetemi hallgatóik közül az idei tanévben 47 diák kapott ösztöndíjat a Belügyminisztérium Út a diplomához pályázatán, amely a támogatást elnyertek tíz százaléka. 

 

Emlékeztetett: az egyetemi tanulmányok elvégzését segítő ösztöndíjprogram annak a tanulmányi életutat végigkísérő stratégiai rendszernek az egyik eleme, amely az életkori sajátosságok szerint segíti a hátránnyal induló fiatalokat a szakma, az érettségi, illetve a diploma megszerzésééig. Ehhez kapcsolódva kiemelte együttműködésüket a görögkatolikus egyház által fenntartott miskolci roma szakkollégiummal, amely diákjainak előmenetelét külön is mentorálják. 

 

Az Út a diplomához program a 2021/2022-es tanév első félévében 481 diák tanulását segíti félévente 225 ezer forintos ösztöndíjjal – közölte Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára. A hallgatók többsége nappali tagozaton tanul, és a diákok több mint fele 5000 fő alatti kistelepülésről származik. Az ösztöndíjra pályázók között a Miskolci Egyetem a legnépszerűbbek közé tartozik, ez a jelenlegi támogatottak körében közel tízszázalékos arány pedig évek óta változatlan.

 

Megelőzés, erősítés 

 

A tanulást motiváló ösztöndíj általános célja a lemorzsolódás megelőzése és a továbbtanulási esélyek és lehetőségek megerősítése, folyósítása azonban teljesítményhez kötött – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Noha a programba szociális jogosultság és rászorultság alapján lehet bekerülni, a pályázatok elbírálásakor a halmozottan hátrányos helyzetűek és a roma származásúak előnyt élveznek. Az érvényes pályázatok alapján az idei tanévben 39 százalékot tesz ki a roma tanulók aránya. A támogatást elnyert diákok a legkülönbözőbb képzési területeken tanulnak, a műszaki, gazdasági és természettudományos területek mellett jelentős számban választják az orvostudományi és tanári pályát – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában