Közterület

2021.12.23. 08:30

Örökbe fogadták a teret

Régi-új kandeláber világítja be a Tudomány és Technika Háza terét.

HM

Fotó: Bujdos Tibor

Örökbe fogadta a Tudomány és Technika Háza előtti teret az épület tulajdonosa, az Expert INDOTEK Társaságok. Városi tulajdonban lévő, meglehetősen elhanyagolt közterületről volt szó, hosszú időn át tartott a rendbetétele, mára rendezett park lett belőle.

 

 – Átláthatatlan dzsungel volt a park, a rendszerváltás óta nem foglalkozott vele senki annak ellenére, hogy a város közepén található – mondta lapunknak Hajdú László, az Expert Társaságok többségi tulajdonosa, akitől megtudtuk, nemrégiben a Nagy Imre utcai körforgalmat is rendbe tették – többek között virágládákat, padokat helyeztek ki –, annak környékén is vannak ingatlanjaik.

 

A Tudomány és Technika Háza előtti terület nagy munka volt, egyfajta küldetésnek tekintették, hogy rendben legyen a mikrokörnyezetük.
 

Még nincs teljesen kész 

 

– Az alapoktól kellett kezdeni, hihetetlenül elhanyagolt volt, kilenc méterre felnyúló bokrok is álltak a területen. Rengeteg hulladékot kellett elszállíttatnunk – mesélte. Sok munka volt a teraszelemekkel is, újra kellett építeni, betonozni, helyükre tenni a viacolor burkolatokat. A zöldnövényzetet helyre kellett állítani, és újakat is telepítettek. 

 

– Még nem vagyunk teljesen kész, fa- és egyedi bokormegvilágítást tervezünk – magyarázta Hajdú László, hozzáfűzve, a város állja majd az üzemeltetését. Mesélte, egy különleges, négykarú kandelábert is találtak a területen. 

 

– Olyan szinten nőtték be a fák, a cserjék, hogy először fel sem ismertük, mi az, és nem gondoltuk, hogy még működhet. Hosszú időbe telt megtisztítani, mára újra világít. Csodálatos érzés az is, hogy birtokba vették a parkot az erre járók. Tíz darab adománypadot helyeztünk el a területen, nagyon sokan pihennek meg rajtuk. A munkában számos magánszemély és társaság nyújtott önzetlen segítséget, közreműködésüket emléktábla fogja megörökíteni. A változás varázslatos, holott a park itt van évtizedek óta. 

 

Az új park nem messze található a Népkerttől. Arról korábban többször írt lapunk, hogy Hajdú László tagja a Népkerti Kerekasztalnak, céljuk a város pihenőterületének fejlesztése. Mivel az új park közel van a Népkerthez, így felmerül a kérdés, mennyiben van köze a kettőnek egymáshoz. Hajdú László szerint a Tudomány és Technika Háza előtti park akár szerves folytatása is lehet a népkerti zöldterületnek, úgy is mondhatjuk, hogy helyre tették a nagyobb projekt egy elemét. 

 

– Az út másik oldalán a múzeumot fejlesztik, itt a park újult meg, így egyre élvezhetőbbé válik a környék a miskolciak számára – mondta Hajdú László. A Népkert kapcsán pedig úgy fogalmazott, szívügyének tekinti, hogy a zöldterületen belül megépüljön a futókör. Megvalósítására pályázatot is nyert a város, még tart az ahhoz szükséges önerő összegyűjtése. 

 

A Tudomány és Technika Háza előtti parkot egyébként már mások is „birtokba vették”. Itt kapott helyet a múlt szombaton több civil szervezet projektjeként tizenegy festett boroshordó, amelyek utcabútorokként színesítik majd tovább a környéket.
 

(A borítóképen: Civil szervezeteknek köszönhetőek a festett hordók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában