Pályázat

2021.12.08. 17:30

Mutatjuk, mikortól lehet pályázni napelem és fűtés-korszerűsítés támogatására

Elbíráláskor előnyben részesülnek az elmaradottabb térségben élő nagycsaládosok.

20210311 Domaszék képen: Napelem a háztetőn Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János

Megnyílt a lakossági napelemes, illetve az azzal kombinált fűtés-korszerűsítési program pályázata. A fejlesztési elképzelésektől függően 2,9–11,3 millió forint között elérhető, száz százalékban vissza nem térítendő támogatásra először a nyugat-dunántúli régióban élők jelentkezhetnek, a Borsod-Abaúj-Zemplénből pályázók számára december 20-án délután 5 órától lesz erre lehetőség.

 

Az első nagyszabású, több mint 201 milliárd forint keretösszegű, lakosságnak szóló klímavédelmi felhívásban a családi házak napelemes rendszerének telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, a fűtés korszerűsítéséhez és villamosenergia-tároló beépítéséhez lehet támogatást igényelni.

 

A vissza nem térítendő forrás maximális mértéke bruttó 2,9 millió forint, fűtés-korszerűsítéssel együtt 11,3 millió forint lehet. A jelentkezés alapfeltétele a saját tulajdonú ingatlan mellett az is, hogy a tulajdonosok és az ott élők 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4 millió 850 ezer forintot.

 

A pályázatok benyújtásának sorrendje nem számít, mivel minden határidőn belül benyújtott kérelmet külön bírálnak el. Noha a jogosultság értékelése pontozásos rendszer alapján történik, előnyben részesülnek azok a családok, akik több, a 18. életévüket még be nem töltött gyermeket nevelnek, illetve ingatlanuk a térség adottságai alapján fejlesztendő járásban található. Mindez azt érzékelteti, hogy az uniós helyreállítási alapból származó pénzből elsősorban az átlagjövedelemnél alacsonyabb bevétellel rendelkező, hátrányos helyzetű térségekben élő családokat szeretnék előnyhöz juttatni. Cél ugyanakkor, hogy ezek a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereit megújuló energiaforráson alapuló, modern és környezetkímélő megoldások váltsák ki, ezzel a kormány a leginkább rászorulók mellett a zöldátállást is segíteni kívánja.

 

A pályázat benyújtásának feltétele az előzetes kivitelezői megállapodás megkötése valamelyik regisztrált vállalkozóval, ez azonban nem jelenti automatikusan a támogatási kérelem kedvező elbírálását. A kivitelezői szerződés kizárólag akkor lép hatályba, ha a magánszemély valóban részesül is az igényelt támogatásból – hívta fel a figyelmet az innovációs minisztérium.

 

Közel 35 ezer család

 

A várakozások szerint az energetikai támogatásban országszerte várhatóan közel 35 ezer család részesülhet. Miután elég összetett a pályázat szabályrendszere, sok műszaki-technikai kérdés is van benne, érdemes a pályázatírásban is jártas kivitelezőkhöz fordulni a beadás előtt.

 

A teljes pályázati felhívás és az elektronikusan kitöltendő dokumentációk, nyilatkozati űrlapok és a szükséges mellékletek a napelem.palyazat.gov.hu kormányzati oldalon érhetőek el, ahol megtalálható a regisztrált kivitelezők listája is. Emellett a pályázat benyújtásában ingyenes segítséget kapnak a pályázók a Széchenyi Programiroda regionális kirendeltségein, illetve további kérdéseikkel vagy segítségért az ÉMI Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatához is fordulhatnak.

 

A támogatás igénylése négy ütemben nyújtható be, Borsod-Abaúj-Zemplénből először december 20. és 2022. január 17. között fogadják a jelentkezéseket. A régióhoz tartozó Heves és Nógrád megyékkel együtt az első körben 12,9 milliárd forint keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére. A legközelebb 2022 szeptemberében nyílik meg újra a pályázati ablak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában