Napelempályázat

2021.12.21. 11:30

Mutatjuk, hogy szerezhet támogatást napelemekre

Hétfőtől Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is jelentkezhetnek az ingyenmilliókért.

ÉM

20210311 Domaszék képen: Napelem a háztetőn Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János

A lakosságnak milliós nagyságrendű támogatást kínáló napelempályázat online jelentkezési felülete hétfő délután 5 órakor megnyílt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ingatlantulajdonosok számára is.

 

Vállalkozók közül kell választani

 

Az igényeket 2022. január 10- ig fogadják. Azok számára, akik az első körről lemaradnak, legközelebb 2022 szeptemberében nyílik meg újra a pályázati ablak.

 

A napelempályázatban a tetőre telepített rendszerre 2,9 millió forintot, a mellé felszerelt hőszivattyús fűtőrendszerre és egyéb energetikai korszerűsítésre akár 11,3 millió forintnyi támogatást lehet elnyerni. Ez az összeg fedezi a regisztrált vállalkozó által elvégzett, a program céljának megfelelő felújítás költségét, vagyis ideális esetben egy forintot sem kell fizetnie a tulajdonosnak.

 

20211221 napenergia

 

Fontos tudni, hogy a pályázat a 4,85 millió forint alatti átlagos jövedelmű tulajdonosok esetén vehető igénybe. Közülük a 18 éven aluli gyermeket nevelők és a hátrányos helyzetű településeken élők indulnak előnnyel, ők pluszpontokat kapnak erre. A hiánytalan dokumentációval beadott pályázat azonban nem garancia arra, hogy megkapja valaki a pénzt. Nem is a benyújtás sorrendje a döntő, mivel a nyertes pályázatok kiválasztása a feltételek teljesítése mellett a pluszpontok alapján dől el. Feltétel ugyanakkor: a támogatásra felkínált ingatlannak olyan műszaki állapotban kell lennie, hogy a beszerelés külön ráfordítás nélkül is megvalósítható legyen. Ha ez nem áll fenn, az épületet még a pályázat előtt önerőből fel kell újítani.

 

Az energetikai fejlesztésre elnyert támogatásból a beruházás nem valósítható meg saját erőből. A munkálatokat csak olyan vállalkozó végezheti, aki szerepel a pályázati honlapon elérhető regisztrált kivitelezők listáján. Ezen jelenleg mintegy 1230 vállalkozás található az ország minden részéről. A pályázatban gondolkodóknak először tehát a kivitelezőt kell kiválasztaniuk, és felvenni vele a kapcsolatot, majd megkötni az előszerződést. E dokumentum nélkül a pályázat beadási oldala meg sem nyílik.

 

A sikeres pályázatról az online felületen megjelenő Támogatói Okirat tájékoztat majd. A megvalósításra napelemes rendszer esetén 12 hónap, fűtés-korszerűsítésnél további 6 hónap, azaz összesen másfél év áll majd rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában