Döntés

2021.12.16. 07:00

Miskolci közgyűlés: Terítéken a Búza téri piac

Zöld utat kaphat a megyei kórház területén a Kardiovaszkuláris Szívsebészeti Központ tervezése.

ÉM

Öt normál és további 10 sürgősséggel előterjesztett napirendi pontot tárgyal csütörtökön Miskolc Megyei Jogú Város idei utolsó közgyűlési ülése.

 

A Búza téri piac körül a lassan „regényfolyammá” dagadó döntések, ügyek sorozata folytatódik. Mint ismert, a polgármester és a közgyűlési többség döntése értelmében a Búza téri piacot működtető társaságba apportálja a város az őstermelői piac, a mellette lévő parkoló és az őstermelői piac és a nagy piac közötti területet. Teszik mindezt a város és a piacot működtető társaság jó viszonya és a piac stabil működtetése és további fejlesztése érdekében.

 

Most a város településszerkezeti tervét és az építési szabályzatot kell módosítani az ügyfolyamban.

 

A Fidesz és a KDNP képviselői és civil csoportosulások is több alkalommal jelezték aggályaikat a Búza téri piac körüli ügyletek miatt. Féltik a város éléskamrájának tartott piac jövőjét, mert egy olyan társaság üzemelteti, amely az utóbbi fél évtizedben nem fizetett például osztalékot. Érdekesség, hogy az egyébként értékes és a városnak bevételt hozó területek apportálása révén is kisebbségben marad az önkormányzat a piacot működtető társaságban, azaz nincs meghatározó szerepe a döntések meghozatalában.

 

Magasabb lehet az épület

 

A településszerkezeti terv és az építési szabályzat módosítására azért is szükség van, mert hamarosan megkezdődhet a megyei központi kórház Szentpéteri kapui területén a Kardiovaszkuláris Szívsebészeti Központ kialakítása. A tervezéskor felmerült, hogy a jelenleg hatályos építési magasság 12,5 méter a területen, és szükség van a 25 méteres magasság engedélyezésére. Amennyiben a közgyűlés helybenhagyja, folytatódhat a komplexum terveztetése.

 

A közgyűlésen szó lesz továbbá – más dolgok mellett – Miskolc Megyei Jogú Város Állampolgári Részvételi Koncepciójáról és a Miskolci Civil Partnerségi Tanács megalakításáról. A testület rendeletet alkot a helyi közutak kezelésének, továbbá a közutak felbontásának és helyreállításának szakmai szabályairól.

 

A város vezetői javaslatot terjesztenek a közgyűlés elé felterjesztési jog gyakorlásáról „a veszélyhelyzet és a kormányzati intézkedések miatt kieső bevételek, valamint a 2022. évi költségvetés tervezése során prognosztizált megnövekedett kiadások állam felé történő kompenzációs igényének érvényesítése tárgyában”. Becslések szerint jövőre 3,2 milliárd forint bevételkiesés valószínűsíthető, és az összes várható többletkiadás is meghaladja a 3 milliárd forintot.

 

(A borítóképen: A közgyűlés módosítási javaslatokat tárgyal a piac kapcsán)

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában