Szimbiózis Alapítvány

2021.12.05. 11:30

Mindenki másképpen egyforma (videóval)

Különleges szakmai rendezvénnyel készült a Szimbiózis Alapítvány a fogyatékkal élő emberek nemzetközi napja alkalmából pénteken Miskolcon a Baráthegyi Majorságon.

Balogh Csilla

Martini Emil a DVTK Ultrák vezetõje, Tamás Gábor a DVTK FC Kft. ügyvezetõje, Szaltanai Gábor a DVTK Ultrák tagja, Kiss János miniszterelnöki megbízott, Lengyel Csaba a Fortrans 2000 Kft. ügyvezetõje, Veres Pál polgármester és Lengyelné Kratkóczki Beáta a Szimbiózis Alapítvány alapítója (b-j)

Fotó: Ádám János

A fogyatékkal élő emberek nemzetközi napja alkalmából megrendezett „Mindenki másképpen egyforma” elnevezésű rendezvényen a Szimbiózis Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott sikeres programjait mutatta be, melyek elsődleges célja az, hogy az általuk segített fogyatékossággal élő emberek ugyanolyan teljes értékű életet éljenek, mint bárki más.

A leginnovatívabbnak nevezett „Tűzbe hozunk” fantázianevet viselő program a fogyatékossággal élő nők, mint az egyik leginkább kiszolgáltatott csoport szakmai támogatását valósítja meg.

Az idén nyáron indult, „Egy hét mennyország” elnevezésű program a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok ingyenes pihenését teszi lehetővé.

A Diósgyőri Ultrák gyűjtöttek

Az eseményen átadtak az alapítvány Támogató Szolgálatának egy új, 9 fős akadálymentes kisbuszt, amely a fogyatékkal élő személyek közlekedési lehetőségeit könnyíti meg. A kisbusz megvásárlását az EMMI támogatása és a Diósgyőri Szervezett Szurkolói Csoportok és a Diósgyőr Szurkolók Közössége gyűjtéséből származó adományok tették lehetővé.

Az év esélyteremtői

A nemzetközi nap alkalmából átadták az „Év esélyteremtő Munkahely Díjat” is. Idén az Auchan Retail Magyarország Kft. két miskolci áruháza és a Prohumán 2004 Szolgáltató és Tanácsadó Kft. nyerte el. A három foglalkoztató azért érdemelte ki az elismerést, mert konzekvensen és stratégiai elköteleződéssel valósítja meg a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke kiemelte: körülbelül 150 ezer olyan fogyatékos ember él hazánkban, aki dolgozhatna, de nem dolgozik. Ezek az emberek nincsenek felkészítve a munkavégzésre, nem rendelkeznek megfelelő kompetenciákkal ahhoz, hogy belépjenek a munkaerőpiacra. A cégeknek viszont kész emberek kellenek. A mi szerepünk az, hogy megkeressük azokat a módokat, amelyekkel hidat képezhetünk a hátrányos helyzetű munkavállalók és az őket fogadni képes munkáltatók között. Büszkék vagyunk azokra a Miskolcon és a térségünkben működő munkáltatókra, akik nemcsak foglalkoztatnak, hanem valami extrát is létrehoznak.

„Hidat képezünk a hátrányos helyzetűek és a munkáltatók között” – Jakubinyi László

Dr. Kiss János miniszterelnöki megbízott azokra a segítőkre hívta fel a figyelmet, akik nap mint nap a fogyatékosok mellett állnak. – Sokaknak és közösen kell összefogniuk ahhoz, hogy az itt megvalósult tündérmese folytatódjon – emelte ki, majd megköszönte az alapítvány és az ahhoz csatlakozó egyének, közösségek, pártolók és cégek törekvéseit, önzetlen munkáját, mert, mint mondta: ők ott vannak mindenkor, amikor valaki segítségre szorul, és kezet nyújtanak a bajban.

Az önkormányzatnak fontos, hogy a Miskolcon és környékén élő fogyatékkal élő személyek magas színvonalú segítséget kapjanak. Ehhez járul hozzá az 1999 óta működő Szimbiózis Alapítvány a különböző szolgáltatásaival és projektjeivel – mondta Veres Pál. Miskolc polgármestere az Év esélyteremtő munkahelye díjjal kapcsolatban így fogalmazott: fontos üzenetet hordoz a munkáltató és a munkavállaló számára egyaránt. Az elismerésben részesülő munkahely példaként mutatja a jó irányt a többi munkáltató számára, hogy megfelelő munkahelyi feltételek kialakításával a fogyatékos személy is képes színvonalas munkavégzésre. A díj másik üzenete a fogyatékkal élőknek szól, hiszen megadja számukra annak a lehetőségét, hogy vannak olyan vállalatok, ahol állapotuktól függetlenül támogató, segítő légkörrel, nyitott, pozitív hozzáállással várják őket.

Hagyománnyá vált

A Szimbiózis Alapítvány 14 éve adja át az „Év esélyteremtő munkahelye díjat” a fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató térségi munkáltatóknak.

(A borítóképen: A DVTK szurkolói gyűjtötték össze az akadálymentesített kisbusz árát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában