Járvány

2021.12.16. 16:00

Minden harmadik ember elkaphatja

Sokkal súlyosabb influenzajárványra lehet számítani idén a korábbiakhoz képest a járványügyi szakértő szerint. Érdemes felvenni a védőoltást.

Balogh Csilla

Fotó: Shutterstock

A tavaly elmaradt influenzaszezon, az enyhébb járványügyi intézkedések, valamint az újonnan megjelent vírustörzsek miatt a korábbiakhoz képest idén sokkal súlyosabb lehet az influenzajárvány.

Akár 30-40 százalék

 

– A magyar lakosságnak általában a 15-20 százaléka fertőződik meg influenzavírussal. Tavaly ez az arány gyakorlatilag nulla volt, idén viszont az előrejelzések 30-40 százalékos, rendkívül magas fertőzöttségről szólnak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője.

 

A járványügyi szakértő hangsúlyozta: mivel az idei fertőzésveszély nagyjából a kétszerese a szokásosnak, különösen fontos az influenza elleni védőoltás felvétele, amit a párhuzamosan jelen lévő koronavírus-járvány még inkább indokolttá tesz.

 

A jelenlegi influenzaaktivitással kapcsolatban dr. Hintalan Ádám, a Miskolci Egészségfejlesztő Intézet háziorvosa elmondta, hogy az még alacsony.

 

Érdemes oltatni

 

– A járvány általában január végén, február elején kezdődik, és mindenkinek érdemes beoltatnia magát. Kifejezetten ajánlott például az időseknek, a túlsúlyosoknak, a krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek és a szívbetegeknek – mondta ennek kapcsán.

 

A háziorvos kiemelte: az oltások rendelkezésre állnak és továbbra is ingyenesek, mindenkit be tudnak oltani. Dr. Hintalan Ádám javaslata szerint a koronavírus elleni vakcina és az influenza elleni védőoltás felvétele között érdemes beiktatni annyi szünetet, amennyi idő alatt elmúlik az oltási reakció, mint például a láz vagy az izomfájdalom.

 

Kérjük a háziorvostól!

 

– A betegek bátran kérjék a háziorvostól az oltásokat, mindkét oltásból van elegendő mennyiség. A háziorvosnak feladata, hogy beadja az oltásokat akár a rendelőben, akár háznál is – mondta nyomatékosan dr. Hintalan Ádám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában